Måltidsenhetens recept
God jul och god fest! Här hittar du recept på både söta och salta tilltugg, perfekta till jul- eller nyårsminglet. En del av recepten fungerar också utmärkt som ätbara presenter.
Smördegsstänger med chèvre och fikonmarmelad
Ingredienser
1 förpackning smördeg
100 gram chèvre
50 gram riven lagrad ost
Fikonmarmelad
Ägg, uppvispat
Flingsalt
- Rulla/lägg ut smördegsplattan. Bre ut fikonmarmelad över halva plattan, smula över getost och strössla över lagrad riven ost.
- Vik ihop. Tryck till lätt med händerna.
- Skär stänger och snurra dem. Pensla med uppvispat ägg. Toppa med lite flingsalt.
- Grädda i cirka 15 minuter på 200 grader, tills de är gyllenbruna och frasiga.
Vispad brie med päron, valnötter och honung
Ingredienser
500 gram brieost
Päron
Valnötter
Honung
- Skär bort kanterna på brieosten. Dela i kuber och mixa i en matberedare tills osten blir fluffig.
- Bred ut på en tallrik och toppa med tärnat päron och hackade valnötter. Ringla över honung.
Chokladbräck med apelsin och mint
Ingredienser
2 skivor hårt tunnbröd
100 gram chokladpellets
1 ekologisk apelsin
Några polkakarameller
Flingsalt
- Bryt tunnbrödet i mindre bitar.
- Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv av skalet (bara det yttersta) med ett zestjärn.
- Krossa karamellerna
- Smält 2/3 av chokladen i vattenbad. Ta av från värmen när den smält och tillsätt den sista chokladen och rör om tills all är smält.
- Doppa hälften av tunnbrödsbitarna i choklad och lyft upp med en gaffel. Lägg på galler eller bakplåtspapper. Strössla över krossade polkakarameller.
- Blanda ner apelsinskalet/zeten i den resterande chokladen och doppa de sista brödbitarna. Lägg på galler eller bakplåtspapper och toppa med lite flingsalt.
- Låt stelna.
Ädelostsnurror med fikonmarmelad
Ingredienser
1 förpackning smördeg
1 bit ädelost, cirka 100 gram
50 gram riven ost
Marmelad, till exempel fikon
Ägg för pensling
- Rulla ut smördegen, bred ut marmelad och smula över ädelost.
- Rulla ihop degen och skär i lagom bitar.
- Pensla med uppvispat ägg och toppa med riven ost.
- Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter.
Krustader med kolakräm och lingongrädde
Ingredienser
1 ask krustader
2 dl vispgrädde
Kolasås på tub, eller dulce de leche för extra lyx
1 dl rårörda lingon
Frysta lingon
Socker
- Vispa grädder och rör ner de rårörda lingonen.
- Klicka i dulche de leche eller kolasås i botten på krustaderna.
- Spritsa över lingongrädde och toppa med sockerslungade lingon
Frökex, som present eller till ostbrickan
Ingredienser (2 plåtar)
2 dl majsmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön eller chiafrön
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl hett vatten
- Blanda ihop alla ingredienser. Låt svälla en stund. Lägg på plåt med bakplåtspapper, lägg ett papper till ovanpå och tryck/dra ut tunt med händerna.
- Grädda i 150 grader i cirka 50 minuter. Släpp gärna ut fukt ur ugnen då och då genom att öppna ugnsluckan snabbt.
Som present
Lägg alla torra ingredienser i en burk, gärna lager för lager. Olja och vatten får mottagaren lägga till själv. Skriv receptet på en fin lapp och knyt fast på burken.
Julens bästa kavring
Ingredienser (4 st bröd)
3 liter rågsikt (eller 2 liter vetemjöl och 1 liter rågmjöl)
2,5 liter filmjölk
1 flaska mörk sirap
0,5 dl bikarbonat
0,25 dl bakpulver
0,25 dl brödkryddor (anis och fänkål)
- Blanda alla torra ingredienser och vispa därefter ner filmjölk och sirap till en tjock smet.
- Häll i brödformar klädda med bakplåtspapper. Grädda på 180 grader i cirka 50 minuter. Använd gärna termometer, brödet ska få en innertemperatur på 96 grader.