Åtgärder mot övergödning i Måsaren
Sjön Måsnaren lider av övergödning. Nykvarn och Södertälje kommun samarbetar för att förbättra tillståndet i sjön, bland annat med aluminiumbehandling.
På grund av övergödning riskerar sjön Måsnaren att inte klara miljökvalitetsnormen god ekologisk status till 2027. Kommunerna Nykvarn och Södertälje som delar på sjön har sedan tidigare ett samarbete för att förbättra tillståndet i Måsnaren. Under 2024 och 2025 planeras fosforläckaget från Måsnarens bottnar att åtgärdas genom en aluminiumbehandling som gör att fosforn binds till bottnarna. Åtgärden är medfinansierad genom statsbidrag till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) förmedlade av Länsstyrelsen i Stockholm.
Kommunerna arbetar sedan tidigare med att begränsa näringsläckage som tillförs sjön från uppströms liggande områden via tillrinningen (så kallad extern belastning). Aktuellt på senare tid i kommunernas åtgärdsarbete för Måsnaren:
Så fungerar aluminiumbehandlingen
Fosfor är ett av flera näringsämnen som finns i våra sjöar. Hög tillgång på fosfor i vattnet ger större problem med övergödning. Stora mängder fosfor kan lagras i sjöns bottensediment och lösas upp när syreförhållandena är dåliga. På så sätt blir mer fosfor tillgängligt i vattenmassan och förstärker övergödningen. Detta kallas för internbelastning.
Ett sätt att åtgärda en sådan internbelastning är att få fosforet att lagras i sjöns bottensediment med hjälp av aliminiumsalt. Från en specialbyggd pråm sprutas aluminiumsaltet ned i det översta sedimentet i sjöns djupare delar. Fosforn är lättrörlig och reagerar kemiskt med aluminiumet. Ämnena bildar en stabil förening som inte frigörs från bottnarna när förhållandena ändras.
Övriga insatser för Måsnaren
- Nykvarns kommun har anlagt en fosfordamm uppströms mynningen till Kämstasjön som avvattnas till Måsnaren (2021).
- Södertälje har breddat och fördjupat inkommande dike till Wasa våtmark, Wasa sedimentfång, (2020).
- Södertälje har anlagt styrskärmar i Wasa våtmark för att öka uppehållstiden och därmed förbättra reningseffekten (2021).
- Södertälje har anlagt ett våtmarksområde vid Hovsjö-Tvetaberg (2021).