Planprogram Mörby 7
Planprogrammets syfte är att undersöka möjligheterna att fortsatt utveckla Mörby verksamhetsområde.
Hitta på sidan
Ärendeinformation
Diarienummer
KS/2022:616
Projektnamn
Mörby 7
Område
Sydöst om tätorten, söder om svelandsbanan
Planarbetets innehåll
Verksamhetsutveckling
Skede
Samråd för Planprogram
Syftet med planprogrammet för Mörby 7 är att undersöka förutsättningar för etablering av ett verksamhetsområde med blandad karaktär. Planprogrammets syfte är även att dela upp området i olika etapper för kommande detaljplanering samt lokalisera möjliga utredningsområden för kvartersmark i kommande detaljplaner. Ett planprogram innebär en möjlighet att i ett tidigt skede skapa en samlad målbild kring arbetet och samråda med berörda myndigheter och sakägare. Planprogrammet är inte juridiskt bindande och fungerar som ett vägledande strategiskt dokument i den efterkommande detaljplaneringsprocessen.
Programområdet är beläget ca 1.5 km öster om Nykvarns centrum. Och ca 2 km söder om E20. Programområdet (ca 700 ha) avgränsas initialt i norr av järnvägen, i söder av statlig väg 516, i öster av kommungränsen mot Södertälje kommun och i väst av statlig väg 509. Programområdet utgörs till stor del av skog och till viss del av åkermark i framför allt de nordvästra delarna.
Planprogrammets skeden
Kommunstyrelsen beslutade 2022-10-25 § 177 att starta exploateringsprojekt Mörby 7 och ge förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheterna till utveckling i området. Då området är stort och många frågor behöver undersökas tas ett planprogram fram som ett första steg i planeringsprocessen. En fråga som undersöks i planprogrammet är hur en etappsindelning av området skulle kunna se ut. En eventuell utveckling av området skulle ske successivt över en längre tidsperiod.
Ett planprogram är i huvudsak ett skriftligt dokument, men innehåller ofta kartor, bilder och andra illustrationer för att tydliggöra förhållanden och olika förslag. Ett planprogram ger möjlighet till att få en helhetsbild och tydlig strategi för utveckling inom ett större område.
När ett program utarbetas ska kommunen samråda med länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten och de kommuner som berörs. Kända sakägare, boende som berörs med flera, ska också beredas tillfälle till samråd. Hur samrådet ska gå till är inte reglerat i plan- och bygglagen.
Under samrådet kommer du ha möjlighet att delge kommunen eventuella synpunkter på planförslaget.
Under relaterad information hittar du Kommunstyrelsens beslut om att starta projektet.
Planförslaget ställs ut för samråd under perioden 2025-01-09 t.o.m. 2025-02-20.
Under denna period har du möjlighet att delge kommunen eventuella synpunkter på planförslaget och/eller tillhörande utredningar. Under relaterad information hittar du samrådsförslaget och den tillhörande trafikutredningen.
Eventuella synpunkter skickas skriftligen till Nykvarns kommun och ska vara kommunen tillhanda senast 2025-02-20. Ange planens namn och diarienummer: KS/2022:616 i rubrik eller meddelanderad. Inlämnade synpunkter utgör en allmän handling. Den som inte senast under granskningen delgivit kommunen sina synpunkter kan förlora rätten att överklaga detaljplanens antagandebeslut.
Synpunkter via brevpost skickas till:
Nykvarns kommun, Planavdelningen, Centrumvägen 24 A 155 80 Nykvarn
Synpunkter via e-post skickas till:
kommun@nykvarn.se
När planprogrammet varit ute på samråd kan förslaget komma att bearbetas utifrån inkommna synpunkter. När bearbetning av förslget skett går plaprogrammet upp för beslut om godkännande. När planprogrammet godkännts kommer det sedan att fungera som underlag för nästkommande arbete med detaljplaner. Ett planprogram är inte juridiskt binande utan fungerar som ett vägledande dokument i utvecklingen för ett område.