Nykvarns kommun

Varje dag använder du ungefär 140 liter vatten. Eftersom vattnet ingår i ett kretslopp är det viktigt att vårda det. Här får du några enkla tips som bidrar till renare vatten.

Bidra till renare vatten i Östersjön

Placeholder

Det vatten du använder varje dag när du till exempel spolar i toaletten, diskar och tvättar går vidare ut i naturen. Om ditt hus inte är anslutet till kommunens va-nät går det via egen avloppsrening. Om huset är anslutet går ditt använda vatten rinner vidare till Himmerfjärdsverkets avloppsreningsverk. Där renas det från stora delar av de näringsämnen som annars skulle bidra till övergödning i Östersjön.

Himmerfjärdsverket är Revaq-certifierat. Det innebär att verket aktivt arbetar för att minska utsläppen från hushåll och industri så att det fosforrika slammet efter rening kan återanvändas som växtnäring. På så sätt kan kretsloppet slutas.
Om fel saker spolas ned i avloppet blir det svårare att rena vattnet och använda slammet. Tänk därför på vad du spolar ner i avloppet!

I toaletten får du bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper – ingenting annat! Våtservetter, bindor, tops, tamponger, bomullspads, tandtråd, hårtrassel, hushållspapper, servetter, snus, fimpar och liknande ska slängas i soporna.
Om sådana föremål hamnar i avloppet kan de orsaka stopp, förstöra pumpar
och bidra till att främmande ämnen som inte kan renas rinner ut i Östersjön.

Hushållsfett – till exempel olja, crème fraiche, grädde, smör och stekfett – stelnar snabbt och orsakar stora proppar i rören. Spola därför inte ner fett i vasken! Torka ur stekpannor och kastruller med papper innan du diskar dem. Släng pappret i soporna. Häll använd frityrolja i flaska eller gammal mjölkförpackning och förslut. Mindre mängder kan slängas i vanliga soporna och större mängder lämnas till miljöstationen. Kom ihåg att skriva på förpackningen vad den innehåller.

Använd miljömärkta produkter för disk, tvätt, städ och hygien. Vattnet i
Nykvarn är mjukt så det räcker med mindre mängder tvätt- och diskmedel för att få disken och tvätten ren. Slopa sköljmedel, det sliter på kläder och tyger
och belastar vattendragen.
Dammsug alltid innan du våttorkar golven. Dammet samlar upp miljöfarliga ämnen från textiler och elektronikprodukter. Därför är det bättre att det hamnar i soporna än i avloppet. Välj miljömärkta rengöringsmedel och använd små mängder.
Försök begränsa användningen av hygien- och skönhetsprodukterprodukter. Leta efter miljövänliga alternativ. Du sparar pengar samtidigt som du hjälper till att hålla våra vatten renare.

Du får inte spola ner aceton, lösningsmedel, färgrester, tapetklister, rengöringsmedlet efter penslar och rollers i avloppsvattnet. Släng inte heller mediciner i avloppet. Reningsverket kan inte rena kemikalier och läkemedel, de hamnar istället i Östersjön. Lämna starka kemikalier och färgrester till en miljöstation där de tas om hand på rätt sätt. Överbliven medicin lämnar du in på apoteket.

Så målar du miljöanpassat.

Att tvätta bilen i en biltvätt är det bästa alternativet för miljön. Tvätta aldrig på asfalterad garageuppfart eller väg. Då kan farliga föroreningar rinna direkt till dagvattenbrunnar och ut i våra vattendrag. Om du inte har tillgång till biltvätt, tvätta bilen på gräsmatta eller grus där marken delvis fångar upp och bryter ner föroreningar. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter och kom ihåg att lämna glykol- och oljerester till miljöstationen.

Undvik produkter som innehåller dessa ämnen eftersom de har negativa effekter för vattenlevande organismer, skadar miljön på lång sikt och kan störa hormoner hos både människor och djur:

Triklosan
Antibakteriell tillsats i tandkräm, schampo, disksvampar, deodorant
och sportkläder.

Silver
Antibakteriell verkan i sportkläder, disk- och tvättmaskiner, skor,
klädimpregnering och byggprodukter.

Högfluorerande ämnen
Impregnering i fritids- och arbetskläder, skor, golvpolish och släckskum,
till exempel PFOS, PFOA.

Nonylfenol
Finns främst i importerade textilier. Välj miljömärkta textilier.

Bromerande flamskyddsmedel
Kan ingå i elektronik, möbler och byggmaterial.

Ftalater
Kan förekomma i byggmaterial av PVC-plast, förpackningar, el-kablar, färg och lim. DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP, DNOP är exempel på ftalater. Håll utkik efter produkter märkta med Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman.