Nykvarns kommun

Du kan få hjälp att rösta om du har svårt att klara dig i lokalen eller av särskilda skäl inte kan ta dig till en val- eller röstningslokal.

Om du kommer till vallokalen men inte kan göra i ordning din röst själv (till exempel stoppa valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat) kan du be någon annan om hjälp. Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be röstmottagarna om hjälp. De får inte berätta för någon vad du har röstat på. Om du inte kan ta dig in i en lokal för röstmottagning, kan röstmottagarna hämta upp din röst utanför lokalen.

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Du har rätt att rösta med bud av följande skäl:

  • sjukdom
  • funktionsnedsättning
  • ålder
  • om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
  • om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje.

För att rösta med bud behöver du ett bud, ett vittne och särskilt material för att rösta. Materialet kan beställas från kommunen eller valmyndigheten. Det kan också hämtas i kommunhusets reception. Du kan förtidsrösta med bud från och med den 22 maj.

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning och ålder inte kan ta dig till en röstningslokal och inte heller kan rösta med bud, så kan du beställa ambulerande röstmottagning. Då kommer röstmottagare hem till dig för att ta emot din röst. Vid behov kan röstmottagaren hjälpa dig att göra i ordning din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en vanlig förtidsröst.

Gör så här för att beställa ambulerande röstmottagning från och med 22 maj:

  • Kontakta kommunen under ordinarie öppettider på tel. 08-555 010 00.
  • Lördag den 8 juni och söndag den 9 juni kan du också kontakta kommunen kl. 9–12.

Du kan få hjälp av ambulerande röstmottagare på de här tiderna:

tisdag 28 maj kl. 15–17
torsdag 30 maj kl. 14–16
måndag 3 juni kl. 15–17
tisdag 4 juni kl. 10–12
lördag 8 juni kl. 10.30–12.30
söndag 9 juni kl. 13–17