Nykvarns kommun

På en veranda vid gamla Strängnäsvägen. På en gräsmatta nära Herrgården.
Intill ett nybyggt hus på Bergtorp. Möt några Nykvarnsbor mitt i livet, mitt i
vardagen. Här visar vi ögonblicksbilder med personer som bor och
verkar i Nykvarn, kända eller mindre kända. Tillsammans är vi Nykvarn.

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Ia Lindberg

Du är ursprungligen från Malmö. Hur hamnade du i Nykvarn?

– När jag träffade min man Olle, som är från Skellefteå, så bodde han i Södertälje. När vi bildade familj köpte vi en tomt och byggde ett hus i Nykvarn, det var 1976. Vi bor i ett annat hus idag, men vår son bor kvar i huset vi byggde.

– Jag gillar att Nykvarn växer och att saker går framåt, jag är för utveckling! Furuborghallen till exempel – det är otroligt härligt tycker jag. Dit går jag på seniorgympa på fredagarna och mina barnbarn spelar innebandy där. Det är en fantastisk träffpunkt – där samlas ungdomar, föräldrar och småbarn.

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Johanna Enström

Säg hej till Johanna. I höstas började hon jobba som fastighetsmäklare i Nykvarn efter några år i Södertälje.

Du är uppväxt i Nykvarn och flyttade tillbaka. Vad var det som lockade?

– Det är en trygg kommun för barnen att växa upp i, med bra skolor och förskolor. Geografiskt ligger Nykvarn också bra. Så när jag fick barn flyttade jag till ett radhus på Sandtorp. Det ligger bara 100 meter från huset jag själv växte upp i. Min mamma bor kvar där.

Vad gillar du bäst i Nykvarn?

– Lugnet och tryggheten, närheten till naturen. Det finns en vänlighet här. Det är också det jag brukar berätta för mina kunder!

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Mattias Larsson

Säg hej till Mattias Larsson. Han är tredje generationen ”Turinge-Larssons” vid gamla Strängnäsvägen som bland annat byter däck och säljer jord.

Planen är att du snart tar över företaget efter din farbror Jonas Larsson. Hur känns det?

– Det känns kul. Det är tydligen det här man är skapt till. Det är en livsstil, jag kommer ju alltid tillbaka hit. Jonas ska fortsätta hjälpa till när han behövs och vill.

Har du något tips till den som är nyinflyttad i Nykvarn?

– Att besöka oss förstås! Annars är Turingeleden trevlig. Man kan bada i sjön, vandra och grilla. Jag brukar gå där på helgerna.

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Johan Andersson

– När vi väntade vårt andra barn började vi leta hus i bland annat Järna och Hölö. Vi bodde i Södertälje på tredje våningen utan hiss och ville komma ner på markplan och även ha nära till jobb och förskola. När radhuset här i Sandtorp dök upp slog vi till direkt. Det stämde precis – markplan, barnvänligt, lugn innergård.

– Jag har bott i Nykvarn större delen av mitt liv – förutom en sväng till Södertälje efter värnplikten – och har flera gamla klasskompisar som flyttar tillbaka. Många i min generation har växt upp i de här kvarteren.

– Jag gillar ju friluftsliv och har nu skogen bakom huset. Det är toppen!

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Lucja Zawiasa

Säg hej till Lucja Zawiasa. Hon flyttade förra året till det nya bostadsområdet Bergtorp.

Vad var det som gjorde att du hamnade här?

– En väldigt bra slump! Jag flyttade från Polen till Sverige 2009 med min familj och har bott i Salem och i Södertälje. Jag sa direkt ja till lägenheten och trivs superbra. Här är lugnt och nära till naturen.

Vad gillar du bäst hittills?

– Alla hälsar trevligt. Det känns som om jag redan känner folk i Nykvarn. Det är häftigt! De enda jag saknar är min familj. Så nu försöker jag övertala både dem och andra att flytta hit. Vi får se hur det går. De skulle inte ångra det!

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Karolina Fredriksson

– Nykvarn hade allt det som gjorde att jag kände mig hemma. Litet, tryggt, bra skolor och engagerade invånare. Så var det när jag växte upp i Bohuslän. Och så ville jag att mina barn skulle ha det.

– Nu är barnen lite äldre och jag har tagit upp min musikkarriär igen. Jag sjunger bland annat i kyrkor och ledde allsången i Folkets park i somras.

– Jag älskar att få spontan respons från publiken! Och sommareftermiddagarna i parken är så fina, med kaffeservering och bibliotekscykel. Jag uppskattar de olika satsningar som görs i Nykvarn, från föreningar och kommunen. De bidrar till att skapa ett levande samhälle.

Mäklaren Johanna Enström i Nykvarn

Jimmy Olsson

– Jag gillar Nykvarn för att det är litet. Det är inte så mycket folk här, det är skönt. Jag har bott i Nykvarn i ungefär tio år, kom hit från Ängelholm i Skåne för rehabilitering på Basta. Jag ville verkligen lämna mitt gamla liv med tungt missbruk.

– Mitt liv då och nu är som natt och dag. Då jagade jag konstant efter pengar för att köpa droger. Nu har varit drogfri i över fyra år, har tagit körkort, har egen bostad och ett jobb på Nybo att gå till. Det är guld värt. Men det bästa är såklart att inte börja med droger överhuvudtaget.