language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Sandra stöder finsktalande på Lugnet

Omsorg och socialt stöd

Placeholder

En chans att återuppleva finska ord, minnen, smaker, dofter och musik. Sedan pandemin släppte greppet om Lugnet har Sandra Kuismanen blivit en ny resurs för de finska hyresgästerna.

Sedan ett par år tillbaka arbetar finskspråkiga Sandra Kuismanen som samordnare på Frivilligcentralen på förmiddagarna och som aktivitetsstödjare på Lugnet på eftermiddagarna. När äldreboendet nu återgått till normalt läge efter pandemin har hon dessutom fått ett särskilt ansvar för de finsktalande hyresgästerna. En gång i månaden samlar hon en grupp för aktiviteter på finska.

– Många av våra äldre finsktalande hyresgäster har helt eller delvis tappat bort sina kunskaper i svenska. För dem är det viktigt att kunna använda sitt modersmål, det ökar tryggheten, säger Sandra.

I dagsläget har sex-sju av Lugnets hyresgäster finska som modersmål. Men siffran varierar allteftersom nya personer flyttar in. Vid de första träffarna har de medverkande framför allt fått lära känna henne och varandra lite närmare. Därefter styrs programmet av gruppens önskemål.

– I vissa lägen tror jag det räcker långt med att deltagarna får använda sina sinnen. Lyssna på musik, äta karelska piroger, samtala och kanske se en finsk film.

Övriga eftermiddagar medverkar Sandra Kuismanen vid de vanliga svenskspråkiga aktiviteterna i huset.

– Eftersom jag finns på plats vid aktiviteterna kan jag också förklara på finska för den som vill, berättar Sandra Kuismanen.

Under sommaren hoppas hon att de populära pub-kvällarna kan arrangeras igen. Då blir det också finsk musik på repertoaren. Och förhoppningsvis kan volontärer från Sandras andra arbetsplats, Frivilligcentralen, vara med på samma sätt som före pandemin.

Även på Frivilligcentralen får Sandra Kuismanen möjlighet att använda sin finska.

– Frivilligcentralen är öppen för alla mellan 0 och 100 år. Men ett par av våra cafévärdar är finländare och pratar mer än gärna finska. Så för dem är förstås finska gäster extra välkomna!

Artikeln har tidigare publicerats på finska i Tutan nr 2, 2022.

Senast uppdaterad 2022-09-13 09:18

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-09-13 09:18

Dela sidan