Nykvarns kommun
Placeholder

Vargar har de senaste dagarna synts i tätorten i Nykvarn. Länsstyrelsen rekommenderar kattägare att hålla katter inomhus på natten. Om du ser varg är det bra om du rapporterar till databasen Skandobs.

Uppdatering kl 15:40: Flera katter har rapporterats försvunna, bland annat i trakterna kring Sandtorp. Länsstyrelsen uppmanar därför kattägare att hålla katterna inomhus på kvällar, nätter och tidiga morgnar.

- Det blir ofta så här vid den här tiden på året när ungvargarna lämnar sitt revir. Vi människor behöver inte vara oroliga för egen del, men det gäller att hålla hundar kopplade och inte släppa ut katten på natten, säger Mikael Fransson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen.

Han uppmanar också allmänheten att höra av sig till Länsstyrelsen som ansvarar för inventering och eventuell skyddsjakt av varg. I likhet med ett antal andra stora rovdjur är vargen fridlyst. De vargar som synts i Nykvarn tillhör Sjundareviret som sträcker sig ungefär mellan Södertälje och Vagnhärad i öster till sjön Klämmingen i väst. Exakt hur många vargar som just nu finns i reviret är inte fastställt men flera valpar har fötts under året. Länsstyrelsen inventerar antalet varje år, med start i oktober.

Vargen är strikt skyddad enligt EU-lagstiftning och svensk lag. Länsstyrelsen kan i vissa fall besluta om skyddsjakt, till exempel för att förhindra allvarlig skada på egendom. Men det behövs starka skäl för att besluta om skyddsjakt på varg. I dagsläget är det inte aktuellt med skyddsjakt i Sjundareviret men Länsstyrelsen övervakar utvecklingen i området.

Vargar kan komma nära människor men det är mycket ovanligt att de beter sig aggressivt mot människor även om de ibland kan röra sig i tätbebyggda områden.

Om Sjundareviret på Länsstyrelsens webbplats.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rapportera gärna till databasen SkandobLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.s Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ifall du ser en varg.

Tänk på det här om du möter en varg - Rovdjurscentrum Sveriges webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.