language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Lägre pris för fiber på landsbygden

Trafik och infrastruktur

Placeholder

Satsningen på utbyggnad av fiber fortsätter i Nykvarn. Kommunen bidrar nu med sammanlagt fyra miljoner kronor i subventioner så att fler fastigheter på landsbygden ska kunna anslutas.

Under året har fiberbolaget Open Infra i samverkan med Nykvarns kommun byggt ut fibernätet, både i tätorten och på landsbygden. Många hushåll har installerat fiber, men för en del fastigheter blir kostnaden hög.

Nu betalar kommunen ut sammanlagt fyra miljoner kronor så att även hus som ligger långt från stamnätet ska kunna anslutas till en rimlig kostnad. De aktuella hushållen och företagen får inom kort ett särskilt erbjudande från Open Infra med subventionerat pris på anslutningen. Mellan 170 och 200 hushåll berörs.

– Vi vill att Nykvarn ska vara en attraktiv ort för alla som vill arbeta, bo och studera här. En säker tillgång till internet bidrar till det. Med subventioner till fastigheter på landsbygden ökar vi möjligheterna för invånarna att både jobba hemifrån och ta del av digitala tjänster, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Lindstedt, NP.

Den som har rätt till stöd behöver inte göra någon särskild ansökan, mer än att beställa fiber och sedan betala för installationen. Bidraget från kommunen är redan inbakat i priset. Bidraget betalas ut i enlighet med EU:s bestämmelser för så kallade konnektivitetsvouchrar och gäller såväl privatpersoner som företag och både fritidshus och permanentbostad.

Den pågående satsningen görs alltså i samverkan med Open Infra. Framöver kan även andra operatörer bli aktuella – om intresse finns.

– Alla operatörer får samma chans att erbjuda fiber med subventionerat pris i mer avlägsna områden. Vi har därför kontakt med andra operatörer, bland andra Telge Nät och Telia, och hoppas så småningom kunna erbjuda liknande subventioner via dem, säger kommunens bredbandsstrateg Göran Hedström.

Har du frågor kring satsningen? Kontakta kommunens bredbandsstrateg goran.hedstrom@nykvarn.se

Vill du anmäla ditt intresse för anslutning? Kontakta august.jakobsson@openinfra.com

Du kan också söka på din adress och beställa fiber på openinfra.com/skaffafiber Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På Open Infras hemsida kan du även läsa om hur en leverans går till och få svar på olika frågor.

Brev till fastighetsägare Pdf, 111.4 kB, öppnas i nytt fönster. som kan få subventionerat pris på anslutning.

Senast uppdaterad 2022-09-09 10:00

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-09-09 10:00

Dela sidan