language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Klartecken till jakt på en varg

Bygga, bo och miljö

Placeholder

Länsstyrelsen Stockholm har beslutat att en av de vargar som synts nära tätorten får jagas av utsedda jägare.

Vargen har framför allt syns i ett område väster om Nykvarn och skapat oro för många människor och husdjur. Därför har Länsstyrelsen Stockholm på eget initiativ fattat beslut om skyddsjakt.

Den har kommit nära människor, visat intresse för hundar och tagit katter. Ett 70-tal observationer har de senaste veckorna lagts in i rapporteringssystemet Skandobs. Flera av dem har också kvalitetssäkrats av Länsstyrelsens personal.

Eftersom det finns risk att vargen fortsätter röra sig nära bebyggelse och människor bedömer därför Länsstyrelsen att det finns skäl till skyddsjakt.

– Dessutom kan vargens uppträdande nära bebyggelse, människor och husdjur innebära oro och obehag för de människor som bor och rör sig i området. Den känslan kan bli långvarig om situationen inte ändras, säger Sara Sundin, chef för enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen Stockholm i ett uttalande på Länsstyrelsens hemsida.

Beslutet om skyddsjakt gäller en varg som rör sig ensam inom ett avgränsat område väster om Nykvarn och söder om E20. Skyddsjakten är tillåten från och med den 30 augusti till och med den 30 september 2022. Endast utsedda jägare får jaga.

Länsstyrelsens information om beslutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 2022-09-14 10:00

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-09-14 10:00

Dela sidan