language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Sverigefinska minnen samlas i nytt projekt

Kommun och politik

Anna Rautio med affisch för berättarprojektet

Kultursamordnare Anna Rautio.

Var finns dina sverigefinska minnen och platser i Nykvarn? I höst startar kommunen ett projekt för att dokumentera platser, personer och händelser med sverigefinsk koppling.

I projektet Sverigefinska berättelser ska platser i Nykvarn som har eller har haft särskild betydelse för den sverigefinska minoriteten väljas ut. Platserna och berättelserna kring dem dokumenteras och samlas i en digital karta i mobilappen Upptäck historien som drivs av Stockholms läns museum. Utöver mobilappen ska berättelserna sammanställas i en liten skrift.

– Vi vill på det här sättet uppmärksamma det sverigefinska arvet i Nykvarn, framför allt platser och händelser med kopplingar till den stora arbetskraftsinvandringen på 60- och 70-talen. Flera andra kommuner i länet deltar, så Nykvarn blir en del av en större helhet. Det ska bli oerhört spännande att utforska den här delen av Nykvarns historia, säger kultursamordnare Anna Rautio som leder projektet tillsammans med samordnaren för finskt förvaltningsområde, Eva Thelander.

Projektet startar med ett informationsmöte den 15 september. Därefter inventeras platser och minnen vid kvällsmöten och intervjuer. En finsktalande Nykvarnsbo anlitas så att den som vill kan använda sitt modersmål.

– Alla med sverigefinska rötter är hjärtligt välkomna, oavsett om de bara är allmänt nyfikna eller redan nu vet att de har en särskild plats de vill berätta om, säger Anna Rautio.

Informationsmötet hålls i Qulturum Sländan (biblioteket), torsdagen den 15 september kl. 18. Mer information lämnas av Anna Rautio på anna.rautio@nykvarn.se

Senast uppdaterad 2022-11-04 08:45

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-11-04 08:45

Dela sidan