language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Ny politisk majoritet ska styra Nykvarn

Kommun och politik

Placeholder

Gunilla Lindstedt, NP, Anders Önbäck, S, Ola Berglund, C, och Martin Enström, MP ska samarbeta i den nya politiska majoriteten.

Nykvarns kommun har fått en ny politisk majoritet. Den kommande mandatperioden ska styras av Socialdemokraterna tillsammans med Nykvarnspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Vid valet gick Socialdemokraterna starkt framåt och ökade sin andel av rösterna från 18,7 till 24,6 procent av rösterna. Resultatet räcker dock inte till egen majoritet i kommunfullmäktige, så partiet har därför kommit överens med NP, C och MP om att gå samman i ett koalitionsstyre.

– Det känns bra att vi har kunnat enas om ett samarbete. Vi inom Socialdemokraterna upplever att vi har mycket gemensamt med Nykvarnspartiet, Centern och Miljöpartiet i en rad frågor som just nu är viktiga för Nykvarn, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Önbäck.

Utbildning och skola – framför allt situationen för utsatta elever – arbetet med en ny översiktsplan och planer för nytt äldreboende är några av de centrala frågor partierna har enats omkring. Tillsammans får de fyra partierna 16 av sammanlagt 31 mandat i kommunfullmäktige.

Vid valet fick Nykvarnspartiet ett klart sämre resultat än tidigare år. I det nya samarbetet med S. C och MP ingår Nykvarnspartiet fortfarande i den styrande majoriteten.

– Jag är verkligen nöjd med den här lösningen. Vi har alltid arbetat pragmatiskt över blockgränserna och är både stolta och tacksamma över att vi kan fortsätta påverka i ett majoritetssammanhang framöver, säger Gunilla Lindstedt från Nykvarnspartiet.

För Centerpartiet blir arbetet i majoritetsställning en ny roll efter att ha verkat i opposition.

– Vi vet att vi i har en gemensam värdegrund i många viktiga frågor, bland annat när det gäller samhällsbyggnad, boende för de äldre och i miljöfrågorna. Det gör att vi känner oss trygga inför samarbetet framöver, säger Centerpartiets gruppledare Ola Berglund.

Även Miljöpartiet får en ny mandatperiod i den styrande majoriteten.

– Vi är glada över att kunna bidra till en hållbar politik i Nykvarn, både inom skola och i klimatfrågan. Inte minst ser vi fram emot arbetet med översiktsplanen som är ett viktigt verktyg för en hållbar utveckling, säger Martin Enström från Miljöpartiet.

Senast uppdaterad 2022-10-03 02:56

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-10-03 02:56

Dela sidan