language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Plus och minus för företagsklimatet

Näringsliv och arbete

Placeholder

Igår släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankingen om företagsklimatet i landets kommuner. Nykvarns kommun hamnar på plats 169 av 290 kommuner i årets mätning. Ett tapp på sex placeringar från förgående år. Samtidigt pekar siffrorna uppåt inom flera områden.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Undersökningen är tänkt att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.

För Nykvarns del innebär årets rankning både plus och minus. Kommunen tappar placeringar på vissa områden, men kliver kommunen uppåt inom bland annat service och bemötande och dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare.

Camilla Norrgård Sundberg, bygg- och miljöchef om rankingen:

– Nykvarns kommun arbetar aktivt för att skapa bättre förutsättningar för våra lokala företagare. Vi arbetar internt för att skapa närmare samarbete för att ge bättre service till företagarna som har ärenden hos oss. Vi håller också på att ta fram e-tjänster och digitaliserar vårt arkiv för att det ska bli enklare att exempelvis söka bygglov. Nyligen gick medarbetarna på bygg- och miljökontoret en utbildning i medveten kommunikation.

Näringslivchef David Schubert betonar att de insatser som gjorts har gett resultat. Det visar sig bland annat i kategorin dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare, där Nykvarn är 52 placeringar bättre än förgående år.

– Efter pandemin har vi genomfört ett antal insatser för att bli en företagsvänligare kommun. Bland annat erbjuder kommunen företagsjouren. En funktion som ska förenkla kontakten mellan kommunen och företagarna.

I årets undersökning svarade 76 företag från Nykvarn på enkäten. Camilla Norrgård Sundberg understryker vikten av att de företag som får enkäten också svarar på den.

– Alla enkäter och rankningar analyseras och vi tar till oss av både bra och dåliga omdömen. Det är så vi blir bättre. Alla svar är viktiga för oss!

Senast uppdaterad 2022-10-10 02:27

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-10-10 02:27

Dela sidan