Elda rätt inomhus
Bygga, bo och miljö
När det blir kyligare ute kan det vara lockande att tända en värmande brasa inomhus. Här ger vi dig några tips på hur du gör för att elda rätt, både för dig själv och din omgivning.
Genom att elda rätt bidrar du till en minskad klimatpåverkan, minskad risk för sotbränder och bättre hälsa för dig själv och din omgivning. Dessutom kan du spara pengar eftersom det går åt mindre ved när du eldar rätt.
Tänk på att alla kaminer, pannor, kakelugnar och öppna spisar ofta inte är lämpliga att använda annat än till trivseleldning vid enstaka tillfällen eller ren nödeldning vid akut haveri på uppvärmningssystemet. Elda därför inte mer än vad tillverkaren rekommenderar, ofta är det runt 2-3 kg ved per timme.
Fler tips när du eldar inomhus
- Låt veden ligga inomhus i minst ett dygn innan du eldar med den.
- Elda alltid med lagom torr ved, runt 16-20 procent fuktighet är lagom.
- Tänd från toppen. Lägg vedträn i botten om tändningsmaterialet högst upp. Det gör att det ryker mindre och gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ. Se Naturvårdsverket instruktionsfilm här. Länk till annan webbplats. Du kan också ladda ner broschyren Tänd i toppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beskriver hur du eldar i på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok.
- Se till att du har en bra lufttillförsel till din brasa. När tillförseln är bra brinner det med klara gula lågor som är livliga men inte för kraftfulla.
- En bra tumregel är att låta kaminen vila i fyra timmar om du eldat i fyra timmar.
- Förvara aska i ett obrännbart kärl. Även några dagar gammal aska kan innehålla glödrester.
Ska du intstallera en ny kamin eller eldstad? Då behöver du anmäla det. Läs mer om anmälan för kamin och eldstad här.