language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Fira finskt med bastu och fest

Kommun och politik

Den 6 december firar Finland sin självständighetsdag. I Nykvarn uppmärksammas dagen med bastu, musik och festligheter under eftermiddag och kväll. Välkommen att fira!

På eftermiddagen, kl. 15, den 6 december börjar det finska firandet på torget utanför Kafé Änglagott för alla som har vägarna förbi.

Kom och prova vedeldad bastu i bastubilen där det också finns både dusch och omklädningsrum. Smaka finska bakverk och lyssna på dragspel och annan finsk musik. Allt är kostnadsfritt – men till bastun behöver du ta med egen handduk.

– Vi vill med det här firandet uppmärksamma en viktig dag för den finska minoriteten i Nykvarn. Omkring 20 procent av alla som bor i kommunen har finska rötter. Därför ingår kommunen sedan 2015 i finskt förvaltningsområde och har särskilda satsningar för sverigefinnarna, säger Eva Thelander som samordnar kommunens arbete inom finskt förvaltningsområde.

Självständighetsdagen den 6 december är Finlands nationaldag. Den dagen, 1917, blev Finland självständigt från Ryssland som landet tillhört sedan 1809. Utöver självständighetsdagen brukar också sverigefinnarnas dag den 24 februari firas både i Nykvarn och runtom i Sverige.

Förutom evenemanget på torget blir det finsk andakt med musik i Nykvarnskyrkan kl. 18.

Därefter fortsätter firandet i Qulturum Sländan kl. 19 med tal av Leila Marttila från Sverigefinskt kvinnoforum och kommunstyrelsens ordförande Gunilla Lindstedt. Nykvarnsbon Salme Kosunen läser dikter. Ari Haatainen och Osmo Meriläinen medverkar på dragspel respektive sång både i Sländan och i kyrkan. Det blir servering av tårta och kaffe – och entrén är fri. Festligheterna i Sländan arrangeras av föreningen Sverigefinnar i Nykvarn i samverkan med Nykvarns kommun.

Suomenkielinen versio/På finska

Senast uppdaterad 2022-11-24 02:20

Dela sidan

Senast uppdaterad 2022-11-24 02:20

Dela sidan