language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Feelgood-roman om sverigefinnar

Uppleva och göra

Placeholder

Sverigefinnar skildras ofta som dystra och slitna typer i film och litteratur. Det ville Carina Malinen Lundin ändra på. Och skrev en feel goodroman om finska invandrare på 70-talet. Den 14 februari gästar hon Nykvarn.

Carina Malinen Lundins föräldrar invandrade från Finland i slutet av 50-talet och mamman brukade säga att det bara var elände när finländare skildrades i svensk tv och litteratur.

– I vissa sammanhang lever det kvar en negativ bild av sverigefinnar. Om du till exempel ser en svensk tv-serie där någon sitter på en parkbänk och super och gormar så är det ofta en finländare.

Det är en av förklaringarna till att hon skrev sin debutroman Kiitos Baby. Hon ville helt enkelt ge en rättvisare bild av finländarna.

– Jag skrev den för min mammas skull. Jag ville berätta något om finländare som kom hit för att arbeta. Många av dem slet hårt.

Carina Malinen Lundin bor i en by utanför Strängnäs och hade från början inga som helst planer på att skriva en bok. Men när den dåvarande kommunförfattaren i Strängnäs uppmanade invånarna att skicka in personliga berättelser började hon fundera på sina egna och föräldrarnas erfarenheter.

– Det blev en berättelse som togs med i en antologi som biblioteket gav ut. Samtidigt fick jag uppmaningen att utveckla den till en hel bok. Det är fantastiskt!

I Kiitos Baby skildras den finska arbetskraftsinvandringen på 70-talet genom de båda vännerna Eino och Heikki. De erbjuds jobb så fort de kliver av Finlandsfärjan i Stockholm.

– Jag valde medvetet att skildra tiden under min egen uppväxt. Många äldre finska författare har ju skildrat Finlands mörka historia med krig och umbäranden. Jag ville bort från det. Det blev faktiskt en minoritetsroman åt feel-goodhållet, inspirerad av mina föräldrar och olika vänner och bekanta, säger Carina Malinen Lundin.

Boken är skriven på svenska men innehåller många finska ord och utrop. I slutet finns därför en liten ordlista för svenska läsare.

– Jag kan finska, men när jag lyssnar på till exempel finska nyheter så inser jag att jag tappat en del. Samtidigt värnar jag om de finska rötterna och det finska arvet i Sverige. Det måste få leva kvar. Det vill jag försöka bidra till, säger Carina Malinen Lundin som nu har börjat skriva en uppföljare till Kiitos baby.

– Det är lite svårare, jag har inte samma tidspress den här gången. Men det finns mycket kvar att berätta och det är också bra om jag kan hjälpa till att lära svenskar lite mer om Finland!

Carina Malinen Lundin gästar Nykvarns bibliotek den 14 februari kl. 18.30.

Finsk version/Suomalainen versio

Senast uppdaterad 2023-02-01 08:25

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-02-01 08:25

Dela sidan