language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Ny nämnd ökar fokus på kultur och fritid

Kommun och politik

Porträtt Maria Salberg

Vid årsskiftet fick kommunen en ny nämnd för kultur- och fritidsfrågor. Möt den nya ordföranden Maria Salberg (S).

Varför behövde kommunen en ny nämnd för kultur- och fritidsfrågor?
– Tidigare har frågor som rör kultur och fritid hanterats av kommunstyrelsen men vi behövde förtroendevalda som arbetar mer fokuserat med frågorna. Förut var det svårare att få beslut i olika frågor, ärendena togs oftast upp som informationspunkter som inte ledde till aktiva beslut.

Du är ordförande i nämnden – har du varit ordförande tidigare?
– Nej, det har jag inte. Men jag är inte ny i politiken, det här är min tredje mandatperiod. Jag har tidigare varit och är fortfarande ledamot i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen.

Vad hoppas du kunna göra i kultur- och fritidsnämnden?
– Jag skulle vilja se fler mötesplatser där Nykvarnsborna får möjlighet att umgås kring kultur, inte bara idrott. Med möjlighet att dela intressen med andra, bygga sociala nätverk. Som vid valborgsfirandet. Folkets park är också en bra plats för möten – den ska vara öppen så mycket som möjligt så att människor kan gå dit och träffas.

Du arbetar som barnskötare på en förskola Södertälje och är samtidigt förtroendevald i Nykvarn. Hur fungerar det?
– Min arbetsgivare är förstås medveten om det. Ibland får jag förklara för mina kolleger hur vi jobbar. Att jag inte bara kan ha åsikter om en massa olika saker utan jag måste läsa in mig på olika frågor som vi sedan ska ta ställning till. Och då måste vi tänka på olika sidor av en sak.

Är det svårt att förklara vad en politiker gör?
– Alla förstår inte vilka möjligheter vi har som politiker. Vi kan inte bestämma eller göra vad som helst, vi måste bland annat ta hänsyn till olika lagar. Sedan räcker det inte med att jag själv brinner för något, det är inte säkert mina synpunkter går igenom när vi diskuterar ärendet inom partiet. Innan varje möte går vi i partiet igenom frågorna så att vi är överens och kan hålla oss till vår ideologi. Då får vi kompromissa och mötas.

Varför arbetar du politiskt?
– Jag jobbade fackligt förut. Men jag ville gå vidare och valde då att gå över till politiken. Jag tycker det är viktigt att engagera sig.

Vad är roligt med ditt engagemang?
– Jag får träffa likasinnade. Även om vi inte alltid har samma åsikt så är det ändå människor som är engagerade i samhällsfrågor. Det är roligt.

Du är socialdemokrat. Din man Per är aktiv inom Nykvarnspartiet. Blir det många politiska diskussioner vid frukostbordet?
– Nej, inte alls faktiskt. Vi pratar inte så mycket om arbetet därhemma. Vi har fyra barn och diskuterar sådant som rör dem.

Senast uppdaterad 2023-03-27 11:46

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-03-27 11:46

Dela sidan