language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Tvätta bilen rätt

Bygga, bo och miljö

Placeholder

När solen tittar fram är det många som vill tvätta bilen. Tvätta bilen i en biltvätt för att värna din närmaste badsjö och vattenmiljö.

Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan eller garageuppfarten. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är svåra att bryta ner och är skadliga för människa, djur och miljö.

Så här tvättar du bilen miljövänligt:

  • Välj en biltvätt eller gör-det-själv-hall. De flesta fordonstvättar har reningsutrustning som separerar vatten från olha och giftpartiklar innan smutsvattnet förs vidare till reningsverket.
  • Använd miljövänliga bilvårdsprodukter.
  • Vaxa bilen. Vaxet gör att smutsen inte fastnar lika lätt och du behöver inte tvätta så ofta.

Syftet med Biltvättarhelgen är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på biltvätt och därmed mer miljövänligt.

På Svenskt Vattens webbsida finns fakta och tips vad du kan göra i vardagen för att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar. Här kan du läsa mer om hur du kan bidra till friskare vatten Länk till annan webbplats. »

Senast uppdaterad 2023-04-21 09:11

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-04-21 09:11

Dela sidan