language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Extrem brandrisk i skog och mark

Bygga, bo och miljö

Skylt om eldningsförbud

Det råder fortfarande eldningsförbud i hela länet på grund av varmt väder och torka. Just nu är det extrem risk för brand i skog och mark.

Uppdatering 12 juni

Från och med den 12 juni kl. 14 är det skärpt eldningsförbud. Förbudet gäller tillsvidare. Det skärpta eldningsförbudet innebär att det nu inte är tillåtet att grilla med fast bränsle vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse.

Däremot är det fortfarande tillåtet att laga mat på utrustning som drivs med gas eller vätska, exempelvis ett stormkök, men bara om anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning.

Inom sammanhållen bebyggelse är det tillåtet att grilla på egen tomt, men då måste anordningen vara utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Eldning i annat syfte än matlagning är inte tillåten.

Du får inte elda, grilla eller bränna med fast bränsle så som ved, kol, ris och grenar i naturen när det är eldningsförbud. Det är dock tillåtet att grilla på egen tomt eller på iordningsställda grillplatser med kol eller briketter så länge man är försiktig. Det är även tillåtet att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.

Läs mer om hur du grillar säkert: Så grillar du säkert - Storstockholms brandförsvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kom ihåg!

Det är alltid den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

När kan jag elda?

För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ring Södertörns brandsvarförbunds automatiska telefonsvarare för information:

Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26 Länk till annan webbplats..

Läs mer om eldningsförbudet på Södertörns brandförsvarsförbundshemsida: Risk för markbrand leder till eldningsförbud (sbff.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 2023-06-12 09:07

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-06-12 09:07

Dela sidan