language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Utställning: Sverigefinska berättelser

Kommun och politik

Sandtorp byggarbetsplats, ca 1980.

Onsdag den 14 juni invigs Sverigefinska berättelser på Nykvarns bibliotek – en utställning om platser i Nykvarn som haft betydelse för den sverigefinska minoriteten.

Under 60- och 70-talet kom många finländare till trakten för att bo och arbeta. Flera av dem stannade kvar, liksom deras barn och barnbarn. Idag har ungefär 22 procent av invånarna i Nykvarn finsk bakgrund, och kommunen är sedan 2015 ett av de finska förvaltningsområdena.

Utställningen Sverigefinska berättelser lyfter platser i Nykvarn som haft betydelse för den sverigefinska minoriteten, och synliggör den sverigefinska minoritetens del i det svenska kulturarvet. Utställningen invigs den 12 juni kl 16 och pågår sedan till den 18 augusti. Du hittar utställningen i Eriks rum (en trappa upp) på Nykvarns bibliotek.

-----------------------------------------------------
Näyttely Nykvarnin paikoista, joilla on ollut suuri merkitys Ruotsin suomalaisille. Paikat sisältyvät myös Tukholman läänin museon sovelluksessa ”Upptäck historien”.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 14. kesäkuuta klo 16. Näyttely on esillä elokuun puoleen väliin.

Du kan också se platserna i appen Upptäck historien från Stockholms läns museum: Webbversion av appen Länk till annan webbplats.

Appen finns dessutom gratis via GooglePlay eller AppStore.

Senast uppdaterad 2023-06-13 11:25

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-06-13 11:25

Dela sidan