Nykvarns kommun

KerstinThurén målar galgar i verkstaden. Raya Aljazrawy hjälper Dagny Åkerberg fixa naglarna i spahörnan.

Ett år har gått sedan dagverksamheten för personer med demenssjukdom fick nya lokaler. Möt personal och gäster i de nya lokalerna, som bidragit till ökad gemenskap och mer engagemang.

På dagverksamheten Solgläntan jobbar Raya Aljazrawy, Jessica Sundgren och Chatarina Gärling. Här tar de emot gäster med demenssjukdom som fortfarande bor hemma. De har varit delaktiga i hela processen när verksamheten etablerat sig på Trädgårdsvägen.

– Tidigare, när vi var på Lugnet, delade vi lokaler med flera andra verksamheter. Där hade vi stora öppna ytor och det var högt i tak. Här har vi i stället fått en hemmakänsla med mindre rum för olika aktiviteter. Gästerna får en bättre sammanhållning och vi slipper störa andra aktiviteter, säger Chatarina.

På Solgläntan är det gästerna som tillsammans med personalen styr aktiviteterna. I ett hörn erbjuds spa där man kan få ansiktsmask, målade naglar, fotvård eller hårstyling. I snickeriet pågår flera kreativa projekt. I fönstren står krukor med krasse och ärtskott som odlas för smörgåsen till lunchen.

– Personalen hittar på så mycket roligt för oss. Det är knappt man hinner åka hem. Vi har så många aktiviteter man vill hinna med. Vi skojar och pratar mycket. Ibland har vi sittgympa. Och så promenerar vi mycket. Vi spelar också många olika spel, till exempel bingo. Ibland vinner man, men det är ju kul annars också, säger Dagny Åkerberg.

I år är det premiär för den nya trädgården. En utomhusaktivitet som både personal och gäster längtat efter.

– Nästa dröm är ett trädäck här ute. Det är precis som hemma. Så fort man är klar med ett projekt kommer man på något nytt man vill göra. Det är kul att vi har möjlighet att utveckla verksamheten tillsammans med våra gäster, säger Chatarina.

I framtiden hoppas både personal och gäster på att det ska bli möjligt att ha öppet även på fredagar.

– Det här stället är viktigt för oss. Speciellt för oss som bor ensamma, säger Kerstin Thurén som besöker Solgläntan varje dag det är möjligt.

Fakta Solgläntan

Dagverksamheten för den med demensdiagnos är en biståndsbedömd insats för att ge en social och meningsfull vardag, samtidigt som det ger avlastning för anhöriga.

Vill du veta mer eller ansöka? Kontakta din biståndshandläggare via växeln, 08-555 010 00 eller läs mer här på hemsidan.

Följ Solglängtan på Instagram: @solglantansdagverksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln har tidigare publicerats i Tutan nr 2, 2023.