Nykvarns kommun

Idag är det premiär för kommunens podd Nykvarnslivet som lyfter fram människorna och platserna som gör Nykvarn.

Slottsspöken, presidenter och socialdemokratiska statsministrar och historiska träffpunkter. Nykvarn har många intressanta platser och människor med spännande berättelser.

Detta och mycket mer lyfts fram i årets sommarpodd Nykvarnslivet där åtta Nykvarnsbor delar med sig av sin livshistoria och relationen till hembygden. I dag, den 22 juni släpps det första avsnittet.

– Vi vill på ett lättsamt och underhållande sätt lyfta fram några av människorna och platserna som gör Nykvarn. Vad passar då bättre än en inspirerande sommarpodd som är enkel att lyssna på från hängmattan, stranden eller kanske på bilsemestern, säger Nykvarns kommuns kommunikationschef Susanne Stamreus.

I podden varvas längre personliga intervjuer med besök på platser som Bommersvik, Folkets park och Jägarskogen. Medverkande i de åtta avsnitten är bland andra jazzartisten Peter Asplund, politikern Märtha Dahlberg och den före detta dialogpolisen Meta Broddare som också är en av initiativtagarna bakom polisens metoo-upprop ”nödvärn”.

– Det dyker upp många intressanta och lite oväntade historier i podden, både i de personliga berättelserna och på de platser som besöks. Lyssnarna får också ta del av tips på smultronställen i närområdet och höra ljudet av Nykvarn, säger Susanne Stamreus.

Medverkande i podden är Peter Asplund, Märtha Dahlberg, Meta Broddare, Åsa Sternrot, Bengt Jägerskog, Åsa Fimmerstad, Fredrik Gezelius på Motorer och käk och Karolina Fredriksson. Avsnitten släpps en gång i veckan på Spotify.

Under sommaren sätts också nya handmålade skyltar upp på olika platser i kommunen. De visar vägen till utvalda besöksmål. Träskyltarna är tillverkade av spillmaterial från lokala byggföretag och har tagits fram i samarbete med deltagare från arbetsmarknadsprogrammet, som är ett samverkansprojekt mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan där deltagare erbjuds hjälp och stöd i sin väg mot arbete eller utbildning.

– De har byggt fantastiskt fina vägvisare som vi hoppas uppskattas av både boende och besökare. Förhoppningsvis kan skyltarna ge inspiration till den som aldrig tidigare varit i Nykvarn och vill upptäcka nya ställen att besöka, säger kommunens turism- och näringslivssamordnare Isabell Kilström.

Vägvisarna är placerade i Taxinge, Bommersvik, Lådbilslandet, Folkets park, och Stålbruksparken.

Podden och vägvisarna är en del av kampanjen Nykvarnslivet som lanserades i början av året och som syftar till att öka kännedomen om Nykvarn som en attraktiv plats att bo i, besöka och uppleva.

Här kan du lyssna på podden Nykvarnslivet » Länk till annan webbplats.