Nykvarns kommun
Isabel Läth gör sin sista vecka som feriepraktikant på Hökmossbadet.

- Här finns alltid något att göra, säger Isabel Läth som har feriepraktik på Hökmossbadet.

Sälja kaffe och glass, kratta kottar och plocka skräp. I år drivs caféet vid Hökmossbadet av kommunen med hjälp av ungdomar på feriepraktik.

Vinden är kraftig och bara ett fåtal badgäster syns i vattnet. Men Hökmossbadet är inte tomt. På gräsplanen intill stranden hjälps en grupp ungdomar åt att kratta kottar och plocka skräp. De tillhör första omgången feriepraktikanter som i år sköter caféet vid det populära badet.

– Det är ett bra sommarjobb. Här finns alltid något att göra. Vi turas om med att stå i kiosken, städa och plocka skräp. Det är roligast är att jobba i kiosken, träffa folk och stå i kassan, säger Isabel Läth som gör sin tredje och sista vecka vid badet.

Ett annat uppdrag har varit att bygga upp innebandybanan på grusplanen intill badet.

– Det var mycket jobb – det tog sex timmar! Och vi var ändå fyra personer, berättar Zakarias Forsling som gör sitt andra år med sommarjobb. Förra året var han på en fordonsverkstad och fick mecka med lastbilar.

– Det var riktigt kul, jag tjänade också ganska bra på det, säger han.

Förutom vid Hökmossbadet är feriepraktikanter placerade vid olika förskolor. Och på biblioteket.

– Vi får sortera och gallra ut böcker. Och så hjälper vi till vid sommarboksträffarna där vi pratar om böcker, ordnar tipspromenad och annat med barnen som kommer. Vi tittar också till hängmattebiblioteket för att se att allt är ok, berättar Aram Aljbawi som tillsammans med Lovisa Biteus den här dagen gästar Hökmossbadet med bibliotekscykeln.

– När det är mer folk här på badet så ställer vi upp böcker som folk kan låna. När det var riktigt varmt delade vi också ut Festis till barnen, säger Aram Aljbawi.

Tina Wahlgren är i vanliga fall fritidsledare på Fritidsfabriken. I sommar är hon handledare för feriepraktikanterna.

– Det är fantastiskt fina ungdomar. De är lyhörda och ser vad som behöver göras, säger hon.

Kommunens erbjudande om feriepraktik för ungdomar mellan 15 och 18 år gjorde uppehåll några år efter det att de statliga bidragen ändrades. Men i år är det alltså aktuellt igen. Runt 80 ungdomar sökte feriepraktik. Ett 20-tal av dem erbjöds plats efter lottning. Förutom feriepraktiken får ett antal ungdomar sommarjobb på olika arbetsplatser i Nykvarn. De jobben söks på traditionellt sätt, bland annat vid kommunens sommarjobbsmässa i februari.

– Det första jobbet är viktigt för våra ungdomar. De får erfarenhet, tar ansvar och tjänar egna pengar. Det är ett viktigt kliv ut mot vuxenlivet, säger kommunens arbetsmarknadskonsulent Shabo Simonsson.

Porträtt på Tina Wahlgren i Hökmossbadets café.

Tina Wahlgren handleder feriepraktikanter.

Handledaren Tina Wahlgren tillsammans med feriepraktikanten Isabell Läth och sommarjobbaren Lovisa Strömberg.

Tina Wahlgren med Isabell Läth och Lovisa Strömberg.