language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Sofia Siira är Årets lärare i Nykvarn

Barn och utbildning

Från vänster: Susanne Fritz, Marika Makrigrianni, Sofia Siira, Steinunn Ásgeirsdóttir och Ann-Christine Dantoft

Varje år får Sveriges elever nominera sina favoritlärare till prisutdelningen på Lärargalan. Sofia Siira på Lillhagaskolan har blivit utsedd till Årets lärare i Nykvarn.

Tiotusentals elever har tillsammans nominerat 2681 lärare till Lärargalan 2023. Nu har lärargalans jury prisat en lärarförebild i kommunerna och i Nykvarn är det Lillhagaskolans Sofia Siira som fått utmärkelsen.

– Jag kan knappt ta in det, det känns så stort, säger Sofia.

En tidigare elev på Lillhagaskolan, som idag studerar på gymnasiet, beskriver i sin motivering att Sofias engagemang varit avgörande för att hen skulle klara av grundskolan och att Sofia varit bidragande till att skolan fick vara en trygg plats för både lärare och elever. Sofia blir uppenbart rörd när hon tänker på stunden då hon fick ta del av motiveringen.

-- Jag var tvungen att stanna upp och pausa läsningen, annars skulle jag bryta ihop.

På plats för att uppmärksamma utmärkelsen var bland andra Nykvarns kommuns kommundirektör Steinunn Ásgeirsdóttir.

–Jag är oerhört stolt över att Sofia undervisar här på Lillhagaskolan i Nykvarn. Våra lärare gör ett fantastiskt jobb, inte bara genom att sprida kunskap, men också för att de stärker barnens självförtroende och självkänsla. Dessa nomineringar kommer från eleverna själva – det är det finaste priset, säger Steinunn.

Här kan du läsa delar ut motiveringen:

”Bara att du på din rast satte dig ner och lyssnade på mig och visade att du verkligen brydde dig. Du gav mig motivationen jag tappat och fick mig att klara av grundskolan […] Skolan handlar inte bara om att få så bra betyg som möjligt eller att får bästa resultatet på provet, det är viktigt att skolan är en säker och trygg plats för både lärare och elever. Detta var något du verkligen stog för och drev framåt."

Om lärargalan

På Lärargalan, som i år hålls på Cirkus i Stockholm den 16 oktober, delas priser ut till lärare i olika kategorier. Syftet med galan är att hylla lärarkåren och att lyfta fram förebilder som kan inspirera andra.

Varje år nominerar ca 45 000 elever sina lärare. En jury går igenom elevernas nomineringar och kvalitetssäkrar de nominerade lärarna.

Senast uppdaterad 2023-08-10 04:09

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-08-10 04:09

Dela sidan