language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Afrikansk svinpest

Bygga, bo och miljö

Vildsvin

Flera fall av afrikansk svinpest har nu konstaterats i Västmanland. Inga fall har ännu rapporterats i Stockholms län, men det är viktigt att alla hjälps åt för att minska smittspridningen.

Den 6 september konstaterades det första fallet av arikansk svinpest i Sverige, en virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Sjukdomen drabbar inte andra djur eller människor, men den kan leda till omfattande konsekvenser för grisnäring, friluftsliv, jakt och skogsbruk om den får ett större utbrott i landet. Ännu hra inga fall konstaterats i Stockholms län.

Alla behöver hjälpas åt för att sjukdomen inte ska spridas vidare. Håll därför uppsikt omkring dig. Om du ser en tamgris eller ett vildsvin som är dött, skadat eller sjukt ska du rapportera det till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) eller Länsstyrelsen. Om du kör på ett djur ringer du 112 och rapporterar det.

Förhindra smittspridning

  • Släng matrester i soporna
  • Kompostera matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i
  • Mata inte grisar med matavfall
  • Respektera restriktionerna i den smittade zonen som Jordbruksverket fastställt
  • Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns
  • Rengör stövlar och annan utrustning samt tvätta hundar efter att ha jagat i land med smittspridning

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du också hittar information om hur du rapporterar om du påträffat ett dött, skadat eller sjukt djur.

Senast uppdaterad 2023-09-26 01:52

Dela sidan

Senast uppdaterad 2023-09-26 01:52

Dela sidan