Nykvarns kommun

Idag är det den Offentliga måltidens dag. Det firas med öppet hus i skolköken, snittar och bubbel på Lugnets äldreboende och önskerätter i förskolan.

Offentliga måltidens dag är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. I Nykvarn firar måltidsenheten med olika aktiviteter för skola, förskola och äldreomsorg. På Lugnets äldreboende serveras snittar och bubbel, och under kvällen har föräldrar till skolbarn i Nykvarn bjudits in till öppet hus i skolköken för att få veta mer om verksamheterna.

Önskerätter och håriga mackan
I kommunens förskolor serverar man maträtter som röstats fram av eleverna, och alla barn får bygga den så kallade "Håriga mackan". Det låter inte så gott, kanske du tänker nu. Håriga mackan är ett koncept där förskolebarn tillåts skapa sin alldeles egna mackgubbe till mellanmål. Olika tillbehör så som groddar till hår, oliver till ögon, tomat till näsa och äppelbitar eller gurka till mun dukas fram. Håriga mackan är ett sätt att arbeta med sensorisk träning – att uppleva mat med våra sinnen.