Så ser du varningstecken hos barn och unga
Kommun och politik
Det händer att kriminella aktivt försöker locka barn och ungdomar in i en kriminell livsstil. Därför är det viktigt att vuxna finns närvarande i barnens liv, både hemma, i skolan och på fritiden. Då är det lättare att se varningstecken.
Barn och ungdomar i allt yngre åldrar involveras i gängkriminalitet för att få pengar, social status och tillgängliga karriärvägar. Barnet eller ungdomen går oftast via de personer som hen tycker om och ser upp till, vilket gör att det från början handlar om att umgås med någon man tycker om, som senare utvecklas till att delta i kriminell aktivtiet.
Det är därför viktigt att vuxna, både hemma, i skolan och på fritiden, är närvarande och uppmärksamma på barnen, för att skapa en trygg miljö där de kan känna sig säkra och har nära till stöd. Det är viktigt att visa att vuxna finns där, oavsett vad som händer.
Det är viktigt att vara uppmärksam på nya och avvikande beteenden hos barn och unga.
Varningstecken att vara uppmärksam på
- Om ditt barn börjar ljuga eller dölja saker.
- Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
- Kommer hem med nya kläder eller ny telefon.
- Slutar be dig om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
- Skickar eller tar emot misstänkt många eller stora betalningar.
- Börjar ha två mobiler.
- Uttrycker sig annorlunda, har nya åsikter och värderingar.
Hjälp och stöd
Prata med andra vuxna i din närhet. Var öppen för att ta emot hjälp. Ibland behövs det en utomstående samtalspartner för för att hjälpa till att sortera i situationen som uppkommit. Här har vi samlat några vägar du kan gå.
Gängsnacket
Gängsnacket har tagits fram tillsammans av Länsstyrelsen och Polismyndigheten. Den är till för föräldrar och andra viktiga vuxna. Broschyren ger information om hur man kan prata med ungdomar om gäng och kriminalitet. Den finns på tio olika språk. Ladda ner borschyren här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
I kommunen
I Nykvarns kommun finns det olika former av stöd som till exempel familjebehandling och rådgivande samtal. Läs mer om stöd till familjer här.
BRIS
BRIS är en stödlinje för barn och unga som är under 18 år. Här finns möjlighet att prata med en kurator som är utbildad och van att prata om känslor, tankar och hur en har det. Det finns även stödlinje för dig som är vuxen och har frågor eller känner oro för ett barn.
https://www.bris.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mind
Mind har en stödlinje till föräldrar: Föräldralinjen. De erbjuder telefonsamtal med föräldrar och andra nära vuxna runt barnet som känner sig osäkra i sin föräldraroll, eller som oroar sig för sitt barn eller ett barn i sin närhet.
Telefonnummer: 020-85 20 00
https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rädda Barnen
För dig som är barn, ung, vuxen eller själv involverad i en miljö som man vill lämna. Deras fokus inom radikalisering och våldsbejakande extremism är det förebyggande arbetet.
Telefonnummer orostelefon: 020-100 200
https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/orostelefonen-om-radikalisering/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.