Nykvarns kommun
Kvällsbild från vintrig strand och brygga med belysning

Hökmossen rustades för kallbad - en av höjdpunkterna under 2023.

Viktigt fastighetsköp, ny nämnd och kommundirektör och flera uppskattade evenemang. År 2023 blev händelserikt i Nykvarn.

Det är inte varje år en kommun köper sitt eget hus eller får en ny ledning. Men det är bara ett par av de saker som hänt under 2023. Här listar vi några av höjdpunkterna.

Ny politisk ledning

Den nya politiska majoriteten – Socialdemokraterna, i koalition med Nykvarnspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet - tog i årets början över fullt ut i nämnder och styrelser med Anders Önbäck (S) som kommunstyrelsens ordförande.

Ny nämnd

I början på året träffades kommunens nya nämnd, kultur- och fritidsnämnden, för första gången med Maria Salberg (S) som ordförande. Därmed får kultur- och fritidsfrågorna en annan politisk tyngd i kommunen. Under året har nämnden bland annat hunnit besluta om nya riktlinjer, upprustning av Folkets park och vinterbad vid Hökmossbadet.

Centrum tar form

I februari stod de första nya husen klara i centrum. Och i höstas flyttade ett par av Centrumbutikerna in i nya fräscha lokaler. Det har minskat röran lite. Framför allt så börjar vi som bor och verkar i Nykvarn få en bättre känsla av hur det kommer att bli när omvandlingen väl är klar.

Innebandy på elitnivå

Är det något särskilt i vattnet i Nykvarn? Inget annat lag på elitnivå i innebandy har så många lokala spelare som Nykvarns IF där 23 av 27 spelare är uppväxta i kommunen. Och i april gick herrlaget upp i sportens högsta serie. I september gick första hemmamatchen på elitnivå i Furuborghallen.

Ny ÖP startas

På våren började samhällsbyggnadskontoret arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Planen är en viktig grund för hur Nykvarns kommun ska utvecklas fram till 2035 och tar bland annat upp var det är mest lämpligt att bygga bostäder och industrier och hur Nykvarns kommun ska kunna växa hållbart.

Ny kommundirektör

I juni välkomnades Steinunn Ásgeirsdóttir som ny kommundirektör i Nykvarn. Det betyder mycket för kommunens verksamheter att ha fått en ny och tydlig ledare som tillsammans med den politiska ledningen driver utvecklingen av Nykvarn vidare.

Växte mest i landet

I augusti fick vi veta att Nykvarn hade växt snabbast i landet sedan årsskiftet, räknat i procent. Folkmängden ökade med 2,45 procent (286 personer) från januari till juni. I september blev vi 12 000 invånare.

Köp av kommunhuset

När det stod klart att fastighetsbolaget SBB började sälja en del av sitt innehav slog kommunen till. I augusti tog kommunfullmäktige det historiska beslutet om att köpa fastigheten för cirka 191 miljoner kronor och samtidigt frigöra sig från det 25-åriga hyresavtal som tecknades med SBB våren 2021.

SEEL invigt

I september invigde landshövdingen Anna Kinberg Batra det nya testcentret SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory) på Nykvarn- Stockholm syd. I centret ska framtidens eldrivna tunga fordon och batterier testas och utvecklas. Landshövdingen besökte också kommunhuset och träffade kommunledningen.

Övning för säkerhet

Omvärlden är osäker och konflikter från andra håll i världen kryper närmare. Under året har interna rutiner för kommunens anställda skärpts och vaksamheten ökat. Beredskapsveckan i september hade temat Öva! och kommunens skolkök tränade genom att laga mat utan vatten eller el.

Internationell utblick

Under hösten fick Nykvarn en internationell utblick när en delegation från den lettiska staden Ogre kom på besök för att bland annat utbyta erfarenheter kring hur kommuner arbetar med näringsliv, tillväxt, skolfrågor och socialt stöd.

Vinterbad på Hökmossen

Belysning, brygga, isvaksskydd och hjärtstartare utomhus. I december var alla installationer klara och kraven från livräddningssällskapet uppfyllda. Hökmossbadet kunde öppna för kallbad. Serveringsbyggnaden har också vid vissa klockslag för den som behöver värma sig före och efter det kyliga doppet i Yngern.

Uppskattade evenemang

Kommunen har under året stått bakom flera fina evenemang för Nykvarnsbor och företagare.

Bland annat stod kommunen bakom årets valborgsfirande tillsammans med Turinge-Taxinge församling och Nybo. I april samlades företagare till den mycket uppskattade näringslivgalan i Larssons lada. Den 6 juni samlades barn och vuxna i Folkets park för att fira nationaldagen och Nykvarnsdagen, i år med sagotema. I augusti kunde Nykvarnsborna gå till vår vackra Folkets park för utomhusbio. Och nu i december firades Lucia i Furuborghallen med barnkör från kulturskolan och lussepyntad fordonskortege genom samhället.