language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Så röstade Nykvarnsborna

Kommun och politik

Socialdemokraterna, tätt följda av Moderaterna, fick flest röster i EU-valet i Nykvarn. Det visar de preliminära siffrorna efter söndagens val till Europaparlamentet.

Det blev nästan oavgjort mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i söndagens val: S fick 23,8 procent av rösterna och Moderaterna 23,7 procent, vilket är mer än i Sverige som helhet (17,6 procent). På tredje plats kom Sverigedemokraterna med 20,2 procent - högsta siffran i Stockholms län och högre än i övriga landet (13,2 procent).

Uppsvinget för Miljöpartiet som märktes i landet som helhet syntes inte lika tydligt i Nykvarn. Här fick partiet 10,9 procent av rösterna i Nykvarn, jämfört med 13,8 i hela Sverige. Därefter följer Centerpartiet med 6,7 procent, Kristdemokraterna med 4,7 procent, Vänsterpartiet med 4,2 procent och Liberalerna med 3,6 procent.

När det gäller andelen blanka röster ligger Nykvarn över flertalet andra kommuner i länet. Här var det 0,9 procent som lämnade in en blank valsedel. Botkyrka hade samma siffra. Enbart Nynäshamn hade fler - 1,3 procent. Riksgenomsnittet är 0,8 procent. Valdeltagandet var 46,1 procent, vilket är lägre än landet i övrigt (50,7 procent).

Alla siffror är preliminära och hämtade från valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad 2024-06-10 03:23

Dela sidan

Senast uppdaterad 2024-06-10 03:23

Dela sidan