Hjälp till att förebygga afrikansk svinpest
Uppleva och göra
Afrikansk svinpest fortsätter att sprida sig bland vildsvin och grisbesättningar i världen. Vi behöver hjälpas åt att förhindra att viruset sprider sig i Sverige igen.
Den största risken för att afrikansk svinpest ska sprida sig är via matrester som lämnas i naturen. Viruset kan överleva länge i obehandlade köttprodukter som kallrökt skinka och korv. Därför är det viktigt att alltid ta med sig matrester hem från naturen och att kompostera matavfall på rätt sätt.
Även förorenad jaktklädsel och utrustning som använts i områden med afrikansk svinpest är exempel på hur viruset kan spridas.
Förhindra smittspridning
- Släng matrester i soporna
- Kompostera matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i
- Mata inte grisar med matavfall
- Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns
- Rengör stövlar och annan utrustning samt tvätta hundar efter att ha jagat i land med smittspridning