language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Flera fall av legionella i länet

Bygga, bo och miljö

Flera fall av sjukdomen legionella efter kontakt med jord har upptäckts i Stockholms län i juni. Så här undviker du att bli smittad.

Legionellabakterier kan orsaka legionella (legionärssjuka) som är en allvarlig lunginflammation eller en mildare febersjukdom, så kallad pontiacfeber. Cirka 150 till 200 fall rapporteras varje år i Sverige. Bakterien kan finnas i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Men den finns också naturligt i jord och kan under varma förhållanden växa till sig. I sällsynta fall kan människor som hanterar jord smittas.

Det är just sådana sällsynta fall som nu har rapporterats. Enligt Folkhälsomyndigheten har 17 personer insjuknat i maj och juni i Sverige. De flesta av dem har kommit i kontakt med bakterien vid hantering av jord. Runt hälften av dem finns i Stockholms län.

Legionärssjuka drabbar endast personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och risken att bli sjuk är mycket liten. Men det kan ändå vara värt att vara försiktig med tanke på den senaste tidens värme.

Tänk på det här när du hanterar jord eller trädgårdskompost

  • Öppna jordpåsar utomhus eller i miljö med bra ventilation.
  • Undvik att andas in damm från jordpåsarna eller från trädgårdskompost.
  • Fukta torr jord och trädgårdskompost med vatten så minskar du risken att den dammar.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten efter det att du hanterat jord och trädgårdskompost.

Senast uppdaterad 2024-06-28 10:49

Dela sidan