Högt betyg för boendemiljön i Nykvarn
Kommun och politik
.jpg)
Nykvarn är en trygg och bra kommun att bo i. Däremot är tillgången till livsmedelsbutiker inte så bra. Det är ett par av de synpunkter som framgår i kommunens senaste medborgarundersökning.
Medborgarundersökningen görs varje år av SCB (Statistiska Centralbyrån) på uppdrag av Nykvarns kommun. I den senaste undersökningen bjöds ungefär 22 procent (2 000 personer) av alla Nykvarnsbor från 18 år och uppåt in att svara på enkäten. Frågorna gällde det mesta från boendemiljö, skola och omsorg till trygghet och inflytande i samhället. Ungefär en tredjedel (664 personer) skickade in sina svar, vilket är något färre än förra gången när 674 personer svarade.
92 procent anser alltså att kommunen är en mycket eller ganska bra plats att bo och leva på medan ungefär två tredjedelar (66,5 procent) kan rekommendera andra att flytta hit.
Närheten till naturen, lekytor för barnen och lugn och ro ligger mycket högt på invånarnas lista över vad som är viktigt i boendemiljön. Däremot är närmare hälften (45 procent) av invånarna missnöjda med utbudet av livsmedelsaffärer inom rimligt avstånd från bostaden.
De flesta anser att Nykvarn är en trygg plats. På alla besvarade frågor känner sig faktiskt Nykvarnsborna tryggare än svenskar i allmänhet, oavsett det gäller trygghet i det egna området, inbrott, skadegörelse eller våldsbrott.
När det gäller synen på hur kommunen sköter sina verksamheter ger 77 procent av invånarna betyget ganska eller mycket bra, vilket är fler än förra året (75 procent).
Generellt är invånarna mer nöjda med förskola och grundskola och äldreomsorg än genomsnittet i Sverige. Däremot är Nykvarnsborna mindre nöjda med stödet till personer med funktionsnedsättning eller andra utsatta personer. Här har andelen som godkänner stödet sjunkit från 54 till 47 procent. Det finns också önskemål om bättre information vid samhällsstörningar, exempelvis vattenläckor.
Kommunens arbete för att främja det lokala kulturlivet får högre betyg än förra året och invånarnas syn på bibliotek, kulturliv och mötesplatser har förbättrats på alla punkter, inte minst när det gäller bibliotekets utbud. Samtidigt är det många som vill ha bättre kulturutbud utanför centralorten. Samma sak gäller tillgången till annan kommunal service, till exempel skolor och äldreomsorg, och kollektivtrafik, laddstationer och bilpooler utanför tätorten.