
Verksamheten vid Tallbackens förskola och Winklerska förskolan ska avvecklas. Det beslutade utbildningsnämnden förra veckan.
Den 20 maj beslutade utbildningsnämnden i Nykvarns kommun att avveckla lokalerna för två kommunala förskolor: Tallbackens förskola och Winklerska förskolan. Verksamheterna kommer i stället att få plats på Bergtorps förskola. Tallbackens förskola flyttar in i de nya lokalerna under augusti månad medan Winklerska förskolan flyttar in vid årsskiftet, 25/26.
– Utbildningsnämnden är enig om att sätta barnen i centrum. Varje krona som läggs på lokaler och kostsamma renoveringar innebär en krona mindre till barnens utbildning och utveckling, säger Ann-Christine Dantoft (S), ordförande i utbildningsnämnden. Det här handlar om att använda kommunens resurser på ett ansvarsfullt sätt, med barnens behov i fokus.
Bakgrunden till beslutet är flera samverkande faktorer där lokalernas skick och behov av omfattande renoveringar varit viktiga. Tallbackens förskola är sedan tidigare evakuerad på grund av problem med den fysiska arbetsmiljön och en planerad renovering.
Winklerska förskolan bedöms ha ett renoveringsbehov. Samtidigt står Bergtorps förskola klar till höstterminen med en ny, modern miljö för både barn och personal. Inför beslutet har en barnkonsekvensanalys gjorts.
Flytten till Bergtorps förskola innebär att barnen får tillgång till moderna och nya lokaler, med ambitionen att personalgruppen flyttar tillsammans med barnen. Beslutet påverkar inte barngruppernas storlek eller personaltäthet.
Inför starten i de nya lokalerna har utbildningsnämnden gett utbildningskontoret i uppdrag att, tillsammans med rektorerna, göra en behovsinventering. Den ska ligga till grund för inköp av inventarier och pedagogiskt material som ska bidra till att skapa trygga och inspirerande miljöer för barn och pedagoger.
Ytterligare information kommer att delas löpande med berörda parter i god tid inför flytten.
Varför fattades beslutet just nu?
Beslutet togs efter en noggrann utredning av lokalernas skick och ekonomiska förutsättningar. De stora renoveringsbehoven tillsammans med möjligheten att flytta till nya, moderna lokaler gör detta till den bästa lösningen för barn och pedagoger.
Har andra alternativ än flytt utretts, till exempel renovering?
Ja, en total upprustning av Winklerska bedöms vara alltför kostsam och inte långsiktigt hållbar.
Varför är det inte möjligt att rusta upp Winklerska?
Renoveringsbehoven är kostsamma och skulle innebära att vi behöver lägga stora investeringar på lokaler i stället för att pengarna går till barnen och den pedagogiska verksamheten
Hur informeras vårdnadshavare om flytten?
Vårdnadshavare har bjudits in till ett informationsmöte. Vidare får de löpande information från förskolans rektorer och medarbetare för att känna trygghet i processen. Under höstterminen kommer vårdnadshavare bjudas in till dialog om övergången samt för att fånga upp tankar och reflektioner kring flytten.
Kommer barngrupperna att förändras?
Nej, barngruppernas storlek och sammansättning ska i möjligaste mån vara densamma när verksamheten flyttar.
Hur skapas trygghet för barnen vid flytten?
Avsikten är att personalen som barnen känner följer med, och vi arbetar noga med övergången för att barnen ska känna sig trygga och få kontinuitet.
Får pedagogerna följa med till den nya förskolan?
Ja, intentionen är att personalen följer med tillsammans med sina barngrupper till Bergtorps förskola.
Hur påverkas tjänster, roller och scheman?
Det finns inga beslutade förändringar i tjänster eller scheman kopplat till flytten. Vi informerar löpande om eventuella justeringar.
När exakt sker flytten?
Flytten av Tallbackens barn är planerad till höstterminen 2025, när Bergtorps förskola står klar. Flytten för Winklerska sker till årsskiftet 25/26.
Kommer pedagogerna vara delaktiga i förberedelserna?
Ja, pedagogerna kommer involveras i planeringen av övergången och förberedelser för att skapa en trygg miljö.
Varför har ni beslutat att stänga två förskolor i kommunen?
Vi vill använda våra lokaler på ett smartare och mer långsiktigt hållbart sätt. Både Tallbackens och Winklerska förskolor har stora renoveringsbehov – den ena är redan utrymd på grund av renoveringsbehov och arbetsmiljöproblem, och den andra skulle kräva upprustning och fortsatt underhåll att det inte är ekonomiskt försvarbart. Samtidigt står en ny, modern förskola färdig – Bergtorps förskola – som kan ta emot barnen på ett bättre sätt redan från i höst.
Hur påverkas barnen och personalen av den här förändringen?
Barnen och deras trygghet har varit i fokus i hela processen. Alla barn erbjuds plats i de nya lokalerna vid Bergtorps förskola, och ambitionen är att personalen i stor utsträckning följer med. Vi vill att verksamheten ska fortsätta så likt som möjligt, så att barnen känner igen sig och får behålla sina relationer. Barngruppernas storlek och personaltätheten påverkas inte negativt.
Finns det en risk att detta försämrar kvaliteten i förskolan?
Nej, tvärtom. Genom att samla verksamheten i bättre lokaler får vi förutsättningar att utveckla kvaliteten. Vi frigör också resurser som annars hade gått till att renovera gamla byggnader – resurser vi nu i stället kan använda i verksamheten.