De allra flesta av oss kommer någon gång i livet i kontakt med psykisk ohälsa. Du som har en psykisk diagnos eller har drabbats av psykisk ohälsa kan få stöd från kommunen.
Om du drabbas av psykisk ohälsa bör du först och främst kontakta vårdcentralen. I Nykvarns finns Nykvarns vårdcentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., tel. 08-409 157 00.
Om du upplever att läget är akut kan du under dagtid kontakta Psykiatricentrum Södertälje, tel.08-123 678 00, under helgfria vardagar, klockan 8-17.00 eller ringa 112.
Kvällar, nätter och helger kan du kontakta Psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhusområde, telefonnummer 08-123 492 00 eller ringa 112.
Att få vardagen att fungera kan vara en utmaning och därför finns det olika slags stöd att ansöka om hos kommunen. Kontakta en handläggare i kommunen och boka ett möte. Tillsammans går ni igenom din situation för att utreda vilket behov av stöd du behöver. Kontakta handläggare på Vård- och omsorgskontorets mottagningstelefon för vuxna, 08-555 014 70.
Stödboende är till för dig som behöver visst stöd för att klara ett eget boende. Du har egen lägenhet och tillgång till boendestödspersonal dygnet runt. Boendet består av 6 mindre lägenheter som ligger i direkt anslutning till gemensamt utrymme, vilket skapar möjlighet till samvaro.
I stödboendet arbetar personalen utifrån MI (motiverande samtal) och ESL (ett självständigt liv) för att stödja dig till ett så självständigt liv som möjligt.
För att få stödboende måste du skicka en ansökan.
RSMH - Riksförbundet för social och mental hälsa
RSMH är en kamratförening där medlemmarna försöker stötta och hjälpa varandra. I föreningens lokaler i Södertälje ordnas träffar, aktiviteter, studiecirklar, självhjälpsgrupper eller bara utrymme för socialt umgänge.
Hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
RUS - Riksförbundet Ungdom för social hälsa
RUS är RMSH:s ungdomsförbund och vänder sig till dig som är upp till 30 år och har erfarenhet av psykiska eller sociala problem.
Är du 18 år eller äldre och vill sluta begå brott?
Du kan få hjälp genom Nykvarns kommun där flera myndigheter och verksamheter samarbetar.
I Nykvarns kommun från ålder 18 år eller äldre finns det stöd att få för dig som vill lämna ett kriminellt gäng och/eller en kriminell livsstil.
Vi hjälper människor att bygga ett nytt socialt liv och att bli delaktiga i samhället tillsammans med polis och olika avhopparverksamheter.
Kvällstid eller helger kan du ringa socialjouren i Södertälje, tel. 08-523 038 70.
När du befinner dig i en akut situation och behöver kontakta polis, brandkår och räddningstjänst eller ambulans ska du ringa 112.
Om du redan är aktuell inom socialtjänsten vänder du dig till din handläggare för att få hjälp med att få kontakt med oss.