
Tryggare och mer trafiksäkert
Kommunen införde en ny hastighetsplan för tätorten med start våren 2025. Syftet är att öka trafiksäkerheten för invånare och trafikanter, minska antalet olyckor och skapa en mer enhetlig och lättförståelig trafikmiljö – särskilt i bostadsområden, nära skolor och runt centrum.
Hastighetsplanen införs stegvis och bygger på nationella riktlinjer, olycksstatistik och en lokal analys av kommunens vägsträckor utifrån en metod som kallas Rätt fart i staden.
Målet är att anpassa hastighetsgränserna så att de bättre stämmer överens med den omgivande miljön. På så sätt ska fler följa de angivna hastigheterna. Därför har hastighetsgränserna sänkts på gator där oskyddade trafikanter vistas, till exempel vid övergångsställen.
Vad innebär hastighetsplanen?
- Sänkt bashastighet från 50 km/h till 40 km/h
- 60 km/h där biltrafiken ska ha framkomlighet och gående och cyklister inte vistas på vägarna
- 30 km/h inom villaområden kvarstår
- 30 km/h vid skolor och förskolor
- Övergångsställen på sträckor med max 40 km/h
- Gångpassager på sträckor över 40 km/h
De här vägarna berörs
Du hittar karta över berörda vägar och beslutet om hastighetsplanen under Relaterad information högre upp på sidan.
I Nykvarns kommun arbetar vi aktivt med att skapa trygga och säkra trafikmiljöer, men det är inte möjligt att bygga bort alla problem som orsakas av för hög hastighet. Ansvaret för att följa hastighetsbegränsningar och trafikregler ligger alltid hos den enskilde föraren.
Om du upplever problem med att fordon kör för fort på en viss plats, är det viktigt att du kontaktar polisen. Det är polisens uppgift att övervaka trafiken och se till att trafikregler efterlevs.
Vi har en löpande dialog med polisen om trafiksäkerheten och kan tillsammans arbeta för insatser där de bäst behövs.
Nykvarns kommun får varje år in många önskemål om hastighetsdämpande åtgärder, särskilt i bostadsområden och nära skolor. Vi förstår att trafikmiljön kan väcka oro – särskilt när det rör sig om barn och oskyddade trafikanter – men det är också viktigt att skilja på upplevd otrygghet och faktisk trafiksäkerhet. Statistiken visar att antalet trafikolyckor i Nykvarn är lågt jämfört med många andra kommuner. I många fall är oron inte kopplad till faktiska risker utan snarare till hur trafiksituationen upplevs.
Hastighetsdämpande åtgärder används främst för att hantera negativa effekter av fordonstrafik i tättbebyggt område – med målet att öka säkerheten för oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister. Åtgärderna kan till exempel bestå av fysiska hinder som gupp, hastighetsdisplayer, sidoförskjutningar eller trafiköar. Men det är viktigt att komma ihåg ansvaret för att följa hastighetsbegränsningar och trafikregler alltid ligger hos föraren. Det är polisens uppgift att se till så att reglerna följs.
Kommunen kan inte bygga bort alla problem som orsakas av att förare inte följer gällande hastighetsgränser. Om du upplever problem med att fordon kör för fort på en viss plats, är det därför viktigt att du kontaktar polisen.
Kommunen har en restriktiv inställning till hastighetsdämpande åtgärder eftersom de kan leda till att trafik flyttas till andra gator och att framkomligheten försämras för kollektivtrafik och utryckningsfordon. Det är också viktigt att ta hänsyn till exempelvis vibrationer och möjligheten att sköta vinterväghållning och dagvattenhantering. Eftersom vi har en begränsad budget och många inkommande ärenden, måste vi prioritera våra insatser.
I vissa fall kan farthinder ändå vara aktuellt. Bland annat tittar vi på om gatan saknar gång- eller cykelväg, om det finns skola eller lekplats utmed gatan, och hur många fordon som trafikerar gatan. För att tydliggöra i vilka situationer kommunen kan gå vidare med en mer grundlig trafikutredning finns vägledande kriterier beskrivna i vårt styrdokument för hastighetsdämpande åtgärder (du hittar styrdokumentet under relaterad information här på sidan).
Eftersom varje plats har sina unika förutsättningar och åtgärderna kräver både mätning och bedömning, kan det ibland ta tid innan vi har möjlighet att hantera ett specifikt ärende.
Frågor och svar kring hastighetsplanen
1. Varför har Nykvarns kommun infört en ny hastighetsplan?
Syftet med den nya hastighetsplanen är att öka trafiksäkerheten för invånare och trafikanter, minska antalet olyckor och skapa en mer enhetlig och lättförståelig trafikmiljö – särskilt i bostadsområden, nära skolor och runt centrum.
2. Hur bestäms vilka vägar som får sänkt hastighet?
Hastighetsplanen bygger på nationella riktlinjer, olycksstatistik och en lokal analys av kommunens vägsträckor utifrån en metod som kallas "Rätt fart i staden". Hastighetsgränserna ska stämma överens med den omgivande miljön så att fler följer de angivna hastigheterna.
3. Vad ska jag göra om jag tycker fordon kör för fort på en viss sträcka?
Om du upplever problem med att fordon kör för fort på en viss plats, är det viktigt att du kontaktar polisen. Nykvarns kommun har en löpande dialog med polisen om trafiksäkerheten.
4. Vad är skillnaden mellan övergångsställe och gångpassage?
Ett övergångsställe på en sträcka där fordon får köra upp till 40 km/h är en plats där gående ska kunna korsa vägen på ett säkert sätt. Det är markerat med skyltar och tydliga vita streck på vägbanan. Fordonsförare har väjningsplikt mot gående. På sträckor med högre hastigheter är det viktigt att de gående, trots tydlig skyltning, ser sig för innan de går över vägen. Fler olyckor händer på sådana sträckor, eftersom övergångsstället kan inge en känsla av falsk trygghet.
En gångpassage är en plats där gående kan korsa en gata men där bilister inte har väjningsplikt mot gående. Det är alltså inte ett övergångsställe. Passagen kan vara upphöjd, ha refuger eller sakna trottoarkanter. Den har inga särskilda vägmärken eller vägmarkeringar.
5. Varför sänks inte hastigheten vid gångpassage?
Alla övergångsställen och gång-/cykelpassager har analyserats utifrån hur många som korsar vägen, trafikmängd, sikt och gaturummets utformning. På vissa platser är det inte så många som korsar vägen. Det gör att en sänkning av fordonens hastighet inte bedöms vara motiverad i nuläget.
Det är också viktigt att komma ihåg att vid gångpassager – det vill säga där det inte finns ett markerat övergångsställe – ska gående och cyklister väja för bilar. Därför är det viktigt att hastighetssänkningar vid sådana platser baseras på en samlad bedömning för att uppnå faktisk trafiksäkerhet. Andra åtgärder kan bli aktuella, till exempel förbättrad belysning, skyltning eller framtida fysiska åtgärder, särskilt om förutsättningarna förändras.