Nykvarns kommun

I Oxvretens elljusspår och på Alcrofältet anlägger Oxvretens SK skidspår när vädret så tillåter.

Placeholder

Skidåkning på Alcrofältet.

Under vintern 2023-2024 kommer Oxvretens SK preparera skidspår vid Alcrofältet och elljusspåret på Oxvretensområdet.

Elljusspåret mäter 4,5 km och är delvis kuperat. Ljuset i elljusspåret tänds via ljusrelä när det mörknar och släcks klockan 22.00. Spårlängden på Alcrofältet varierar från 3-8 km beroende på snötillgången.

Skidspår kräver kallt väder

Att börja preparera skidspår för vintersäsongen kan först ske när det är tillräckligt kallt ute, tjäle i marken och minst ca 10 cm snö. Vädret kan variera mycket, från dag till dag. Förutom temperatur och snötillgång påverkas skickat på skidspåret även av vinden. Därför är det svårt att säga om det går att åka i spåret just den tid på dygnet eller dag du har planerat för.

När det har kommit tillräckligt med snö kompakteras den med skoter och vält och när ett lager snö har lagt sig på det dras skidspåren. Preparerade skidspår är i första hand till för skidåkning. Den som till exempel går, rider eller cyklar hänvisas därför till andra vägar, för att spåren inte ska förstöras.

När påbörjas preparering av skidspår?

Oxvreten SK kan börjar preparera skidspåren när det är tillräckligt kallt ute, tjäle i marken och minst ca 10 cm snö.

Man börjar då med att med en omvänd plog dra ihop en snösträng där man sedan med skotern och utrustning vältar snön till hård packad yta som får frysa ihop. Därefter kan man göra skidspår som trycks ner i den packade snön.

Detta första jobb tar därför minst två dygn i anspråk innan man kan erbjuda spår att åka i.

Underhåll

Underhåll av spåret genomföras sedan frekvent och i stort sett varje dag när det snöar eller när spåret används frekvent vid minusgrader Vi försöker underhålls preparera det sent på kvällarna så det hinner frysa till innan nästa dag.

Vi flera dagar med plusgrader kan det vara bättre att inte röra spåret alls trotts att det är uppkört, man uppnår ingen positiv förbättring.

Kan jag åka i spåret idag?

Vi rapporterar in på hemsidan skidspar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. varje gång vi har preparerat spåret och oftast lägger även aktiva skidåkare ut sitt betyg efter att de använt spåren. Rekommenderas därför att söka information där innan man beslutar sig för att åka skidor.

Kostar det något att åka i spåren ?

Spåren är öppna för allmänheten och ingen avgift tas ut som det ibland görs på andra platser.

Arbetsinsatsen görs på ideell bas av medlemmar i Oxvreten SK. Du kan därför hitta anslag vid skidspåret där klubben ber om spårbidrag som oavkortat går till investeringar av spårutrustning eller förbättringar av spåren.

Furuborghallens utsida

Kontakta oss