Nykvarns kommun

Går du och din partner i giftastankar?

I Nykvarn kan ni gifta er borgerligt hemma eller på annan plats.
Den borgerliga vigseln hålls av vigselförrättare som är utsedd
av länsstyrelsen.

Vad ska ni börja med?

  1. Först behöver ni fylla i och lämna in "Ansökan om hindersprövning" hos Skatteverket.
  2. Om ni vill ansöka om att byta efternamn gör ni det via "Byte av efternamn" hos Skatteverket.
  3. Blanketterna skickar ni in till Skatteverket och efter några veckor får ni följande intyg hemskickade:
    - Intyg vigsel och
    - Intyg hindersprövning
  4. Skicka en bokningsförfrågan till vigselförrättare (se vigselförrättare under relaterad information).
  5. För att kommunen ska kunna vara er behjälplig vid er vigsel behöver ni skicka in en vigselbeställning via vår e-tjänst eller via vår blankett "Vigselbeställning".
  6. Intyg vigsel och Intyg hindersprövning ska bifogas vigselbeställningen, uppladdade i e-tjänsen eller skickas/lämnas tillsammans med blanketten till:

    Nykvarns kommun
    Centrumvägen 24 A
    155 80 Nykvarn

Innan ni bokar tid för vigsel ska ni ansöka om hindersprövning hos skatteverket.

Om någon av parterna är utländsk medborgare, behöver ni kontakta hemlandets ambassad , för att få intyg som visar behörighet. Sedan ansöker ni om hindersprövning hos Skatteverket, där intyget ska uppvisas.

Om det inte finns något hinder för giftermål får ni hem två intyg. Ett om hindersprövning och ett vigselintyg. (intygen gäller i fyra månader). I samband med ansökan om hindersprövning kan du som önskar byta efternamn ansöka om detta hos Skatteverket.

Läs vidare om vad som gäller för er på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det är Länsstyrelsen som utser borgerliga vigselförrättare. I Nykvarns kommun finns fyra stycken. Det går också bra att välja en annan vigselförrättare även om vigseln hålls i Nykvarn. Det viktiga är att vigselförrättaren godkänts av en länsstyrelse i Sverige.

Väljer du en av Nykvarns vigselförrättare så administreras vigseln av Nykvarns kommun. Väljer du en annan förrättare sköts administrationen av kommunen den är knuten till eller vigselförrättaren själv.

Länk till Länsstyrelsen där du ser vilka som är vigselförrättare i Nykvarns kommun hittar du längre ner på sidan.

Intyg vigsel och Intyg hindersprövning ska bifogas vigselbeställningen, uppladdade i e-tjänsen eller skickas/lämnas senast tre veckor före vigseln tillsammans med blanketten till:

Besöksadress: Nykvarns kommunhus, Centrumvägen 24 A
Postadress: Nykvarns kommun, 155 80 Nykvarn.

Det kostar ingenting att vigas om någon av parterna är folkbokförd i Nykvarn.

Om ingen av er är folkbokförd i Nykvarn betalar ni en administrationsavgift på 1000 kr.
Avgiften betalas in på Bankgiro 5376-3975. Ange namn och vigseldatum.

Avgiften betalas in i samband med att ni lämnar in dokumenten, pengarna måste ha inkommit till kommunen innan handläggning kan påbörjas.

Ni behöver ha med er egna vittnen då Nykvarns kommun inte kan erbjuda vittnen vid vigslar.

Ni och era två vittnen ska legitimera er för vigselförrättaren.

Det är viktigt att ni båda förstår vad som sägs under ceremonin. Därför ska en tolk vara med vid vigseln om du eller din partner inte förstår eller talar svenska eller engelska. Blivande makar ska inte tolka åt varandra. Ni ansvarar själva för att boka tolk till vigseln och står även för eventuella kostnader för tolk. Tolken kan även vara vittne vid vigseln.

Nykvarns kommun kan inte erbjuda plats i kommunhuset för vigsel. Vi kan däremot hålla en vigsel på annan plats i enligt ert förslag och överenskommelse med vigselförrättaren.

Vigsel på offentlig plats
Många vill viga sig på en vacker plats utomhus, populära ställen i Nykvarns kommun är Taxinge slottspark och vattenfallet vid Järndammen.

En mindre vigsel där man inte ställer upp något på platsen kräver normalt inget tillstånd. Vill ni däremot ställa upp till exempel bord, stolar, altargång, tält och liknande krävs ett polistillstånd för begagnande av offentlig plats.

När ni bestämt var ni vill vigas kontaktar ni Trafikenheten med önskemål om datum och tid för att få veta om platsen är ledig. Efter det ansöker ni om polistillstånd för begagnande på offentlig plats hos Polismyndigheten.

När ni ansökt och fått tillståndsbevis från Polismyndigheten ska ett nyttjanderättsavtal för markupplåtelse tecknas med Nykvarns kommun. Avgift för markupplåtelse tas ut enligt gällande taxa.

Vid vigsel på privatägd mark krävs inget polistillstånd men ni måste ha markägarens godkännande.

Vi underrättar Skatteverket om att vigseln har ägt rum. Skatteverket har en handläggningstid på mellan tre till fem veckor innan de kan lämna ut personbevis som visar att ni är vigda.