Nykvarns kommun

Alla mår dåligt någon gång i livet. Men ibland kan man behöva hjälp för att må bättre. Här finns information om hur du kan få hjälp, om det behövs. Du förtjänar att må bra.

Blir du eller någon du känner illa behandlad?

Om du eller någon du känner blir illa behandlad är det viktigt att be om stöd och sätta stopp för situationen. Ingen ska behöva vara med om elaka kommentarer, utfrysning, hot, fysiska eller psykiska trakasserier. Varken på nätet eller i övriga livet.

Be om hjälp

Berätta för en vuxen om du blir illa behandlad. Prata med din lärare, elevhälsan eller någon annan vuxen du litar på. Kom ihåg att du inte har gjort något fel, det är den som behandlar dig illa som gör fel.

Hur kan elevhälsan hjälpa?

Hos elevhälsan kan du prata med en kurator. Kuratorn har tystnadsplikt och kan hjälpa dig med saker som är jobbiga i skolan, på fritiden eller hemma. Du når elevhälsan genom vår växel, 08-555 010 00.

Att må dåligt

Det är normalt att känna sig orolig och ledsen ibland. Alla mår dåligt någon gång i livet. Men ibland kan man behöva hjälp för att må bättre. Berätta för någon hur du känner, det brukar göra att det känns lättare. Försök prata med en kompis, en förälder eller en annan vuxen du litar på.

Har du självmordstankar?

Det är viktigt att du berättar för någon om du mår så dåligt att du har självmordstankar. Ring 112 om du känner att du vill avsluta ditt liv nu.

Här kan du få stöd

BRIS
Du som är ung kan få stöd hos BRIS. Du kan ringa, chatta eller mejla - dygnet runt. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting. Ring 116 111 eller gå in på bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Jourhavande kompis
Jourhavande kompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en chatt för dig upp till 25 år som behöver någon att prata med.

UMO
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

Akut hjälp
Ring 112 om du känner att du vill avsluta ditt liv nu.

Är du vuxen och mår dåligt? Här kan du få hjälp

BRIS
Du som är ung kan få stöd hos BRIS. Du kan ringa, chatta eller mejla - dygnet runt. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting. Ring 116 111 eller gå in på bris.se.

Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är en chatt för dig upp till 25 år som behöver någon att prata med.

UMO
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.


Kampanjen #du är en del av Nykvarns kommuns arbete för att förebygga psykisk ohälsa.