Psykisk ohälsa - barn och unga
Psykisk ohälsa kan vara allt från en akut kris till psykiska sjukdomar eller besvär som påverkar det dagliga välbefinnandet.
En kris kan utlösas efter allvarliga psykiska påfrestningar, till exempel att en nära anhörig dör, olyckshändelser, katastrofer eller något annat oförutsett.
Det är viktigt att ha någon att prata med. Försök hitta en vuxen som du har förtroende för om det är något som oroar dig eller som inte känns bra.
Ta kontakt med vården
Om ert barn/ungdom uppvisar tecken på att må psykiskt dåligt ska ni i första vända er till den vårdcentral där ni är listade. Via vårdcentralen kan ni komma i kontakt med det som kallas första linjens psykiatri, dvs. särskilda team för psykisk ohälsa som riktar sig till barn och unga.
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) tar emot barn och unga under 18 år med allvarligare psykiska besvär, till exempel de som är deprimerade, har mycket ångest eller skadar sig själva. BUP En väg in är en gemensam ingång dit du som patient eller vårdnadshavare kan vända dig för en första kontakt.
Du når BUP En väg in på telefonnummer 08-123 524 50. BUP har öppet helgfri vardag kl 8.00–16.00.
Psykologstöd genom barn- och ungdomsmedicinska mottagningen
Från och med 1 juni 2022 börjar Barn och ungdomsmedicinska mottagningen (BUMM) ett nytt uppdrag där BUMM erbjuder psykologinsatser och föräldrastöd till barn och ungdomar (6-17 år) som har en pågående kontakt med mottagningen. Fråga den vårdpersonal ni träffar på BUMM om hur ni kan bokas in på besök.
Akut hjälp
Om det gäller svårare psykiska besvär eller är en akut situation ska ni kontakta BUP En väg in eller BUP Akutenhet. I länken finns nummer till dessa verksamheter: En väg in Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Andra som kan stötta barn och unga
- Nyckeln erbjuder stöd till barn och ungdomar samt deras familjer. Nyckeln består av ett team av familjebehandlare och hos dem kan hela familjen få stöd på olika sätt. De erbjuder både stöd i form av gruppverksamhet och även enskilda samtal. Nyckeln - Råd och stöd till familjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- På Ungdomsmottagningen kan ungdomar från 12 år och uppåt få råd kring kroppen, sexualitet och preventivmedel. Här kan ungdomar också få stöd om de behöver någon att prata med Södertäljes ungdomsmottagning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Elevhälsan
Barn- och elevhälsan riktar sig till alla barn och elever i kommunen och ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande. I barn- och elevhälsan ingår skolkurator, skolpsykolog, specialpedagog, skolsköterska, skolläkare, rektor samt förskolechef. Barn- och elevhälsan samarbetar med skolornas elevvårdsteam.
Du når Elevhälsan genom kommunens växel, tel. 08-555 010 00.