language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Nykvarn på finalplats för hållbarhet

Kommun och politik

Granskog med rastplats i snö.

På rätt väg. Nykvarn kan få pris för att tre aspekter av hållbarhet nu ingår i all övergripande planering och uppföljning. Bilden är från Jägarskogen.

Nykvarn är en av två kommuner som gått till final i utmärkelsen Årets Hållbarhetskommun 2023. Vilken kommun som tar hem priset meddelas den 24 januari.

Årets Hållbarhetskommun är ett nytt pris som delas ut varje år till en kommun som aktivt arbetar för en mer hållbar framtid. Bakom utmärkelsen står mötesplatsen Lösningar för Offentlig Sektor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vinnande kommun ska vara en god förebild, ha tagit fram lösningar som ger mätbara resultat och som kan genomföras även av andra organisationer.

Kommunens hållbarhetsstrateg Evelina Ringborg är förstås glad över finalplaceringen och ser den som en bekräftelse på att politiker och tjänstepersoner tänkt rätt när tre aspekter av hållbarhet i våras lades in i kommunens styrmodell. I praktiken betyder det att ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet genomsyrar arbetet i alla led, ner till verksamhetsnivå. De globala målen kopplas nu till de mål som kommunens verksamheter sätter upp i sin planering.

– Skillnaden är stor mot tidigare då uppföljningen framför allt var kopplad till vårt miljöprogram där fokus låg på den ekologiska dimensionen. Nu har vi istället integrerat såväl miljöprogrammet som den ekonomiska och sociala hållbarhetsdimensionen i våra vanliga processer för planering och uppföljning. Hållbarheten blir på det sättet en tydlig röd tråd i allt vi gör. Dessutom följer vi upp målen två gånger per år, till skillnad mot en gång per år som tidigare, säger hon.

Inte minst tror Evelina att synsättet bidrar till ökad förståelse för frågorna.

– När målen syns så tydligt i planeringen ser de olika verksamheterna att de är del av en större helhet. Det är viktigt, säger hon.

På ett mer konkret plan fortsätter Nykvarn miljöarbetet genom att bland annat samordna varutransporter med övriga Södertörnskommuner, effektivisera elanvändningen och installera solceller på nya kommunala byggnader.

Kommunens hållbarhetsarbete har uppmärksammats också på andra sätt det senaste året. Nykvarn klättrade tydligt i IVL:s rankning av klimatanpassning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bland svenska kommuner och landade på plats 88 av 194 kommuner. I Miljöbarometern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gick Nykvarn upp 34 placeringar, till 23:e plats.

Senast uppdaterad 2024-01-11 09:28

Dela sidan

Senast uppdaterad 2024-01-11 09:28

Dela sidan