language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Björkestaskolan vinnare i årets svinnutmaning

Barn och utbildning

Varje år tävlar skolorna under klimatveckan om vilka som har minst tallrikssvinn. I år kammade Björkestaskolan hem vinsten med så lite som 8,5 gram slängd mat per elev och dag.

Sedan några år tillbaka så har måltidsenheten i Nykvarns kommun haft en gemensam svinn- och klimatvecka under vecka 12. Under veckan anpassas menyn efter temat och skoleleverna deltar i en utmaning om vem som har minst tallrikssvinn, alltså slänger minst matrester. Årets vinnare blev Björkestaskolan med så lite som 8,5 gram tallrikssvinn per elev och dag.

I kommunens skolkök tävlade även kockarna om vem som kunde hålla nere kökssvinnet. Alltså det svinn som uppstår i produktion. Det handlar om allt från förvaring och planering av maten till själva matlagningen.

– Vi har inget mål om noll tallrikssvinn. Det är viktigt att alla elever tillåts att prova nya smaker utan krav på att äta upp även om det inte faller dem i smaken. Vi vill lyfta ämnet och skapa diskussion om varför vi slänger mat i onödan och kanske hitta förbättringar i måltidsmiljön som gör det enklare att göra bra val, berättar Sofie Hanson, biträdande måltidschef i kommunen.

Det finns flera faktorer som spelar in i hur mycket mat eleverna slänger. Det handlar inte bara om maten i sig, då det faktiskt slängs mer vid populära maträtter. Utan det handlar snarare om tiden som ges för att provsmaka och ta om. En annan viktig del är vuxennärvaro och ökad kunskap om varför vi inte ska slänga mat. Oavsett rankning så kommer alla skolor att tilldelas någon form av belöning från köken.

Visste du att maten vi slänger har en större klimatpåverkan än maten som hamnar i magen? Det gäller oavsett vad för mat du väljer att lägga på din tallrik. På Matsvinnets webbsida kan du läsa mer om matsvinn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 2024-04-04 04:52

Dela sidan

Senast uppdaterad 2024-04-04 04:52

Dela sidan