language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Nykvarn i topp med fiberanslutningar

Bygga, bo och miljö

Nykvarn hade förra året näst högsta utbyggnadstakten av fiber i länet. Det framgår av statistik från Post- och telestyrelsen som varje år samlar in data från alla fiberbolag på marknaden.

Under 2023 fick 5,6 procent fler hushåll i Nykvarn fiber i sin närhet jämfört med året tidigare. Endast Norrtälje hade snabbare tillväxt av bredband (5,7 procent).

Den tydliga ökningen är ett resultat av den satsning på utbyggnad av fibernätet på landsbygden som Nykvarn inledde 2021. Hushåll långt från nätet kunde då söka ekonomiska bidrag från kommunen för att sänka anslutningskostnaderna.

- Vi gjorde en ambitiös satsning och vet ju att det gav resultat - det var många som valde att ansluta sig till fibernätet tack vare kampanjen. Det är ju roligt när det även syns i statistiken på det här sättet , säger kommunens bredbandsstrateg Göran Hedström.

Under 2024 inleds nya kampanjer med Telia i tätorten och Open Infra på landsbygden. Även Telge Nät ska bygga ut mer på landsbygden, framför allt vid Hökmossen. Det betyder att det i Nykvarn finns få geografiska områden som helt saknar fiber. De som inte är anslutna är hus eller små samlingar hus på landsbygderna och bostäder där ägarna ännu inte har beställt, trots att de har fibernät ganska nära.

- Tillväxten av hushåll på landsbygd som fiberanslöts i Nykvarn under 2023 var bland de tio bästa i hela landet, det är inte dåligt, konstaterar Göran Hedström och fortsätter:

- När vi började satstningen på bättre bredbandsutbyggnad för några år sedan var vi en av de kommuner som hade minst utbyggt fibernät i Stockholms region. Vårt mål är att vara bland de fem bästa i länet, det ska vi nå inom två år, säger Göran Hedström.

Senast uppdaterad 2024-04-15 11:13

Dela sidan

Senast uppdaterad 2024-04-15 11:13

Dela sidan