language
Nykvarn kommuns logga
Kontakt

Måltidsenheten

Nykvarns kommun arbetar med mat och måltider på ett sätt som gynnar en hållbar utveckling i alla led. Måltidsenheten ansvarar för alla offentliga måltider inom förskola, skola och äldreomsorg i Nykvarn och vårt självklara mål är nöjda gäster, men vi är även en del av förskolans och skolans pedagogiska uppdrag och bidrar till bättre lärande.

Vilka är vi?

Inom Måltidsenheten arbetar cirka 30 personer under ledning av en måltidschef och en biträdande måltidschef. Alla skolkök har en köksmästare och utbildade kockar. Varje enhet har stor frihet att utforma sin egen meny. I förskoleköken samplaneras veckomenyerna men kockarna har utrymme att sätta sin personliga prägel på det som serveras.

Vi trivs tillsammans och månar om varandra, har regelbundna friskvårdsträffar som ger oss en stark vi-känsla och arbetsglädje. Något som visar sig i resultatet vi serverar och uppmärksamheten vår enhet får i olika forum.

Menyn

Har du frågor kring menyn, kontakta din skolas köksmästare eller förskolekök. Här hittar du kontaktuppgifter till våra förskolor och grundskolor.

Här kan du se vad som serveras på skolorna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smaka på maten

Alla vårdnadshavare är välkomna att kostnadsfritt komma och prova maten samt träffa personalen i skolrestaurang eller förskolekök 1 gång per termin. Anmäl gärna innan till köket direkt och glöm inte att anmäla er som besökare till skolverksamheten.

Måltidsenheten prisas för sina ekoinköp på ekomatsligan

Måltidsenheten prisas för sina ekoinköp av ekomatsligan.

Vårt arbete

Vi har tillagningskök på alla förskolor, skolor och äldreomsorg i kommunen. Flera av våra kök är nyrenoverade och uppdaterade med nya maskiner för att ge våra kockar de bästa förutsättningarna att leverera mat i toppklass.

Vårt mål är att all mat som serveras ska vara smakrik, hållbar, hälsosam, näringsriktig och i så stor utsträckning som möjligt ekologisk och baserad på råvaror i säsong.

Vi lagar mat från grunden och alltid nära gäst samt använder oss av hel- eller halvfabrikat med eftertanke. Vi serverar endast fisk och skaldjur som är MSC- eller ASC-märkt, 100% av allt kött och fågel ska vara svenskt. Alla våra måltider ska vara i linje med NNR, nordiska näringsrekommendationerna, samt övriga nationella lagar och rekommendationer.

Information från Livsmedelsverket

Måltider i skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Näringsrekommendationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riktlinjer för måltider i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riktlinjer för måltider i förskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra kockar har frihet att styra över menyer själva och kan genom det vara kreativa och ta vara på maten i alla led. Tillsammans med våra gäster arbetar vi aktivt med att minska matsvinnet bland annat genom matsvinnstävlingar och temaveckor, men också genom konsekvent kompetensutveckling.

Vi strävar ständigt efter att laga mat med låg klimatpåverkan, men utesluter inte på något sätt några livsmedel, utan arbetar klimatsmart genom att proteinväxla och håller oss ständigt uppdaterade kring nya rekommendationer. Maten tillagas alltid nära gäst och behåller på så sätt smak och näring men vi kan även styra hur mycket mat som behövs lagas och genom det minska onödigt matsvinn.

  • Allt avfall källsorteras
  • Vi använder oss av samordnade transporter

Läs mer

WWF om One Planet Plate Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SkolmatSverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I läroplanens första kapitel lyfts skolan fram som en social och kulturell mötesplats. Skolmåltiden kan lära barn och vuxna mycket om klimat, geografi och biologi. Goda och näringsriktiga måltider serverade i en trivsam miljö ger mätta och nöjda barn som lättare kan koncentrera sig i skolan. Dessutom kan goda matvanor som etableras i skolåldern bidra till god hälsa genom hela livet. Maten ger också unika möjligheter att samtala om och uppleva andra kulturer, värderingar och livsvillkor på ett sätt som är naturligt och intresseväckande.

Riktlinjer för måltider i skolan (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måltidsmodellen enligt Livsmedelsverket

Måltidsmodellen enligt Livsmedelsverket

Alla vårdnadshavare med behov av individanpassad kost av medicinska skäl till sitt barn, skall ansöka om detta inför varje läsårsstart. Alla ansökningar som beviljas är tidsbegränsade för ett läsår i taget.

Anledningen till detta är:

  • Att vi måste säkerställa att rätt barn får rätt kost. Behoven ändras för många barn, allergier växer bort, tillkommer och försvinner
  • Att vi inte ska laga anpassad kost åt barn som bytt skola eller kommun
  • En anpassning till GDPR. Vi får inte lagra uppgifter om enskilda längre än vad som är skäligt

Så här gör du

Gå in på e-tjänsten för Intyg specialkost i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Intyg specialkost i förskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läkarintyg krävs för specialkost gällande allergi, intolerans, matstöd eller där det finns annan medicinsk anledning.

Läkarintyg behövs inte för vegetarisk, vegansk eller kost av religiösa skäl, utan där fyller ni i ett intyg men behöver ej styrka det med intyg från läkare.

Har ni inte e-legitimation? Kontakta ert kök direkt och be om ett intyg att fylla i för hand.

  • 49 procent av våra råvaror är ekologiska (2023) Vårt mål är att nå 60% till 2030
  • Klimatbudgeten för en tallrik enligt One Planet Plate är 0.5 CO2e, genomsnittet i Sverige ligger på 1.8 och vår ligger på 1.5 CO2e -något vi jobbar aktivt med att sänka
  • I förskolan serverar vi frukost, lunch, mellis och frukt till totalt ca 650 barn
  • I skola och på fritids serverar vi frukost, lunch och mellis till totalt ca 1 700 elever
  • 95 procent av allt kött och all fågel som vi serverar är svensk (målet är 100 procent)

Här kan du testa din egen tallrik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nykvarns kommun ligger i framkant när det kommer till offentliga måltider och vårt arbete har återkommande uppmärksammats.

2022 blev vi utsedda till Årets Hållbara Skolmatskommun av White Guide Junior/Senior något vi är otroligt stolta över!

Andra nomineringar och utmärkelser av WGJ är bl a Årets Måltidschef, Årets gröna skolmåltid, Årets skolrestaurang, Årets skolkock, Årets seniormåltid, Årets seniorkock, Årets förskolekök, Årets klimatkök, Årets skolmatsrätt.

Semifinalister och finalister i Arla Guldko samt fina placeringar i Ekomatsligan.

Länkar

Åtta nomineringar för kommunens kök Öppnas i nytt fönster.

"Laga mat lokalt är det bästa vi kan göra" - artikel i kommuntidningen Tutan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Louice Karlsson från Lillhagaskolan i Nykvarn är årets skolkock 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Månadens inspiratör - Louice Karlsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordärtskockschips med tångkaviar

Jordärtskockschips med tångkaviar

Surdegsbröd

Surdegsbröd

Jobba hos oss

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Tack för din feedback!

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som var felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Nykvarns kommun lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter på www.nykvarn.se/gdpr

Senast uppdaterad 2024-02-13 03:14

Dela sidan

Kontakta oss

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Tack för din feedback!

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som var felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Nykvarns kommun lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter på www.nykvarn.se/gdpr

Senast uppdaterad 2024-02-13 03:14

Dela sidan