Grannsamverkan
Grannsamverkan bedrivs av dig och dina grannar. Kommunen och polisen bistår med utbildning, information, tips och material. Grannsamverkan i Nykvarn är ett samarbete mellan lokalpolisområdet Södertälje samt de tre kommunerna Nykvarn, Salem och Södertälje.

Starta i ditt område
Är du intresserad av att starta samverkan? Ta kontakt med kommunens säkerhetsstrateg Lottie Palmborg, liselotte.palmborg@nykvarn.se.
Utbildning i grannsamverkan
Utbildningstillfällen hålls tre gånger om året, ett i Södertälje, ett i Salem och ett i Nykvarn. Du som bor i Nykvarns kommun kan anmäla dig till utbildningstillfälle på någon av de tre orterna. Utbildningstillfälle ställs in om färre än fem personer har anmält sig.
Utbildningen riktar sig till dig som:
- Vill starta upp grannsamverkan i ditt område.
- Vill ha lite mer information om vad grannsamverkan är.
- Redan är igång med grannsamverkan, vår rekommendation är att gå utbildningen vart tredje år.
Utbildningstillfällen 2025
Utbildningstillfälle 1 - Salems kommun
Datum och tid: 17 mars, kl. 19.15-21.00.
Plats: Lilla Murgrönan, Säbyhallsvägen 20, Salems centrum.
Anmälan: Skickas till sakerhet@salem.se.
Utbildningstillfälle 2 - Nykvarns kommun
Datum och tid: 24 april, kl. 19.00-21.00.
Plats: Nykvarns bibliotek.
Anmälan: Skickas in genom nedan formulär.
Utbildningstillfälle 3 - Södertälje kommun
Information: Genomförs under hösten. Datum, tid och plats är ännu inte fastställt.
Anmälningsformulär för utbildningstillfälle i Nykvarns kommun 24/4
Vad är Grannsamverkan?
Grannsamverkan är ett samarbete mellan grannar, polisen och kommunen. Syftet med den brottsförebyggande metoden är att minska det som kallas vardagsbrottsligheten och att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Exempel på vardagsbrottslighet är inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen eller skadegörelse.
Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området, att veta att grannar bryr sig om varandra ökar känslan av trygghet. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem, som reagerar på det okända - det som kan vara brott eller förberedelse till brott. Enligt brottsförebyggande rådet (BRÅ) minskar risken för inbrott med 26 procent i områden med aktiv grannsamverkan. Grannsamverkan fungerar i såväl villa- och radhusområden som i områden med flerfamiljshus och i fritidshusområden.
Hur går det till?
Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas samordnaren i kommunen. För att starta upp grannsamverkan behöver kontaktpersonen för grannsamverkansområdet genomgå en utbildning som genomförs av kommunen och polisen. När du har genomgått utbildningen är du behörig kontaktperson och du får månadsbrev och nyhetsflashar som du ska dela med dig av till de boende i ditt grannsamverkansområde. Kontaktpersonen är efter utbildningen behörig att beställa material (skyltar och dekaler) via kommunens säkerhetsavdelning. Att sätta upp skyltar och dekaler är viktigt då man visar att det i området finns en aktiv gannsamverkan.
Vad händer sen?
Utifrån sitt grannsamverkansområde bestämmer man själv hur man ska samverka. Exempel är att titta till varandras hus, ta hand om posten när någon är borta en längre tid, ha lite koll om det är fordon som cirkulerar som ni inte känner igen eller kolla ett larm som går från ett hus eller bil.
Det är viktigt att polisanmäla brott som sker, till exempel inbrott eller andra stölder, skadegörelse mm. Pågående brott ska alltid anmälas via 112 och icke-aktuta ärenden via 114 14.
Skyltar
Om en skylt har blivit blek eller har gått sönder kan kontaktperson för ett grannsamverkansområde beställa nya skyltar. Ta kontakt med kommunens säkerhetsstrateg Lottie Palmborg, liselotte.palmborg@nykvarn.se.
Månadsbrev
Varje månad, med uppehåll under sommarmånaderna, skickas ett månadsbrev ut till de som har anmält att få det utskickat. Anmäl dig till månadsbrevet: