Information vid kris
Vid olyckor och kriser där viktiga samhällsfunktioner riskerar att störas används ett särskilt varningssystem, VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Det kan användas via utomhuslarm, radiomeddelande eller TV.
Utomhuslarm
Varningssignalen ("Hesa Fredrik") utomhus hörs i sju sekunder och följs av 14 sekunders tystnad. Detta upprepas under två minuter.
Om larmet går
Gör så här om larmet går och du vet att det inte är ett test:
- Gå inomhus
- Stäng dörrar och fönster; även ventiler och fläktar om det går
- Lyssna på radion, Sveriges Radio P4, FM 103,3 för information
Test av larm
Utomhuslarmet testas kl. 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. När faran är över ljuder en 30 sekunders sammanhängande signal. Signalen följs av ett meddelande i radio (Sveriges Radio P4 och FM 103,3) och TV.
Beredskapslarm och flyglarm
Utomhuslarmet används också till flyglarm och beredskapslarm om det är fara för krig. Flyglarmet är upprepade korta signaler som pågår i en minut. Beredskapslarmet är en 30 sekunder lång signal som följs av 15 sekunders tystnad. Larmet pågår i fem minuter.
Övriga radio- och TV-meddelanden
Även vid händelser som inte kräver VMA kan viktiga meddelanden från kommunen sändas av Radio Stockholm P4 och TV. Det kan handla om större trafikstörningar eller störningar i vattenförsörjningen. Denna typ av meddelanden sänds bara i Radio Stockholm P4.
Lyssna på VMA-signalerna
På MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) webbplats kan du hör hur de olika VMA-signalerna låter. Där finns även information om olika varningssystem. På SOS Alarms webbplats finns också läsvärd information om VMA.
Informationsnummer 113 13
Du kan ringa till informationsnumret 113 13 för att lämna eller få information om allvarliga olyckor och kriser. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar. All information som lämnas ut på 113 13 är verifierad information, det vill säga att den är avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum. Den verifierade informationen kommer, beroende på händelse, från kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter eller andra ansvariga aktörer.
Mer information vid kris
Om du hör VMA-signalen och vill veta mer om vad som händer kan du även söka information på Krisinformation.se och på tv/text-tv.
Information på webbplatsen
Vid en större eller extraordinär händelse publiceras information, råd och anvisningar kontinuerligt här på kommunens webbplats. Kommunen lämnar också att tillgängliga fakta till media vid en kris.
Skyddsrum
Sverige har ett omfattande fysiskt skydd med plats för över sju miljoner invånare. Mycket få länder har ett lika omfattande fysiskt skydd. I Nykvarn finns två skyddsrum, i Lillhagaskolan och i Lugnets äldreboende. I grannkommunerna, framför allt Södertälje, finns ett flertal skyddsrum.
De svenska skyddsrummen har byggts i så kallade skyddsrumsorter, det vill säga i områden som bedömts vara mer utsatta för krigshandlingar än andra, till exempel orter med känslig infrastruktur, stort antal invånare och flerbostadshus. Nykvarn har haft och har fortfarande en övervikt av enfamiljshus. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ansvarig myndighet för skyddsrummen och har särskilt utbildad personal som besiktar dem. Det är också MSB som avgör var skyddsrum ska finnas. Skyddsrummen är inte reserverade för personer som bor i närheten, utan ska kunna användas av alla som befinner sig i närheten. På MSB:s skyddsrumskarta kan du se var skyddsrummen finns (länk finns till höger, längre upp på sidan).
Krav på skyddsrum
Ett skyddsrum måste klara olika krav. Det ska ha tjocka betongväggar och ventilation som skyddar mot bland annat stötvågor, splitter, gasbeläggning, brand och joniserande strålning. Fastighetsägaren ansvarar för att tömma och göra i ordning skyddsrum när det behövs. Det ska göras inom 48 timmar om regering eller riksdag beordrar det.